ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O familie de sculptori, Ramona și Dragoș Neagoe, a renunțat la o garsonieră în mijlocul Bucureștiului pentru o casă la țară. Acolo și-au găsit inspirația, dar și liniștea. 

Ramona și Dragoș Neagoe au decis în urmă cu 9 ani, după ce a venit pe lume primul lor copil, să se mute din București.

 „Aici am copilărit, în Crevedia Mare, mai încolo, în spate, stătea Radu Beligan. Satul, în perioada cât am fost eu aici și am copilărit, era foarte frumos și am preferat să venim aici, bineînțeles că aveam terenul și am preferat să facem casă”, spune Dragoș Neagoe.

În primii ani după ce s-au mutat în Crevedia Mare, familia Neagoe a făcut naveta la București, pentru a-și duce fetele la școală. Pentru că erau mai mereu pe drumuri, au hotărât, potrivit digi24.ro, să adopte conceptul de homeschooling, adică educație la domiciliu.

„Citind și descoperind lucrurile astea, îți dai seama că până la urmă învățarea se face oricum într-un mod, e un proces natural și firesc care se face de când te naști și până mori, ca să zic așa și că, de fapt și de drept, fiecare trebuie să aibă, în ajutorul lui, ritmul lui de a face lucrul ăsta. A merge pe zona de interes a copilului e poate unul dintre cele mai benefice lucruri pe care poți să le faci pentru ei”, susține Ramona Neagoe.

„Pentru noi cea mai bună opțiune este homeschooling-ul. Acum, în momentul acesta. Peste trei-patru ani sau peste doi ani, dacă îmi spun copiii mei, Maria sau Anastasia sau Ecaterina, "mamă, tată, eu vreau la școală", deci nu e nimic forțat. Geografia o învață pe drum, facem excursii”, adaugă Dragoș Neagoe.

Pe lângă activitățile zilnice în gospodărie, artă și educație, soții Neagoe au dorit să se implice și în comunitatea din Crevedia Mare. Au inițiat o serie de programe culturale și ateliere de creație destinate copiilor.

„Ne-am implicat aici în primii ani în sat și cu părintele de la biserică, și cu doamna educatoare de la grădiniță, am făcut tot felul de ateliere, Dragoș făcea și Istoria Artei cu copiii, au venit în curte aici, pictam ba icoane, ba roata olarului, au fost activități minunate.”

Deși în România există destule familii care au ales pentru copiii lor educația la domiciliu, Ramona Neagoe a dorit să le înscrie pe fete la o școală la distanță, pentru a se asigura că nu vor întâmpina dificultăți în cazul în care ar vrea să se întoarcă în sistemul clasic de educație.