ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația Profesorilor de Istorie din Neamț cere, printr-o scrisoare deschisă, prevederea în planurile-cadru de învățământ a minimum două ore de istorie pentru clasele V-XII, indiferent de profil și filieră.

Propunerile lansate în dezbatere publică de Ministerul Educației cu privire la planul-cadru pentru învățământul gimnazial nu îi mulțumesc în nici un fel pe profesorii de istorie. Asociația reprezentativă a dascălilor care predau această disciplină în județul Neamț a luat atitudine printr-o scrisoare deschisă în care condamnă „dezinteresul total față de problema formării conștiinței naționale la tineri, față de valorile naționale și universale, față de memoria identitară".

Cea mai mare doleanță a profesorilor este introducerea a minimum două ore de istorie pe săptămână în planul-cadru al învățământului la gimnaziu, o cerință care nu este respectată în nici una din cele trei variante propuse de Ministerul Educației pentru clasele V-VII.
 
„Nu este nici prima, nici ultima acțiune pe care o facem. În septembrie am avut un proiect la care au participat oameni de seamă, istorici, profesori universitari care s-a finalizat cu Memorandum-ul de la Neamț, unde s-au identificat carențele educaționale provocate de numărul redus de ore de istorie pentru învățămîntul gimnazial și liceal. Acel apel nu a avut rezultat, am lansat și această scrisoare deschisă", spune Elena Preda, inspector școlar și cadru didactic la Colegiul Național Ștefan cel Mare din Târgu Neamț.

"Sunt tăiate elementele identitare ale poporului român: limba română și istoria”. Profesorii din Neamț susțin că au încercat să aducă toate argumentele posibile pentru reintroducerea a măcar două ore de istorie pe săptămână la gimnaziu, însă eforturile lor au fost în zadar.

„Suntem singura țară din Europa unde istoria se predă o oră pe săptămână, România a ajuns la pragul de jos al demnitătii naționale. Ultima dată au fost două ore în anul școlar 1995-1996, acum 20 de ani. Pe noi ne deranjează că sunt tăiate exact elementele identitare ale poporului român: limba română și istoria. Acum văd că apar probleme și cu limba latină", mai spune profesoara Preda, potrivit napocanews.ro.

În scrisoarea deschisă a Asociației profesorilor de istorie din Neamț se solicită să se prevadă în planurile-cadru de învățământ, la toate clasele, începând de la a V-a și până la a XII-a, indiferent de profil și filieră, a două-trei ore de istorie. O altă cerere este introducerea ca probă obligatorie la examenul de bacalaureat la toate profilele și filierele de la nivel liceal. Între cele șapte puncte se cere refacerea curriculei de istorie – programele pentru clasele de la a IV-a la a XII-a, cu respectarea principiului cronologiei istorice care să includă și referiri la valori și simboluri perene românești, la rolul Bisericii în istoria națională și principalele etape ale culturii românești.