ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Salariile a mii de angajați au scăzut cu sume cuprinse între 200 și 800 de lei după ce a fost aplicată ordonanța de corectare a salariilor din sistemul bugetar. Cei mai afectați sunt directorii de școli care pierd 800 de lei, dacă instituția are mai puțin de 35 de clase, anunță Digi 24.

Sindicaliștii au discutat cu ministrul Educației. Mircea Dumitru spune că nu știe de unde au apărut aceste probleme în modul de calcul, dar că va încerca să le rezolve.

De mai bine de 30 de ani, Gherghina Manoliu este contabil la o școală din Iași. Are studii superioare și o funcție de conducere pentru care primea până acum un salariu de 3.676 de lei. În urma corecțiilor stabilite de guvern, venitul i se va diminua cu 876 de lei.

„Mai mic ca acum nu am avut nici când ne-a tăiat Guvernul Boc sumele. Deci când ne-a luat un sfert din salariu nu a fost atât de mic cum rămâne acum”, spune Gherghina Manoliu, contabil șef la Școala Alexandru Vlahuță din Iași.

În aceeași situație se află și contabilii-șefi care sunt nevoiți să-și facă singuri documentele de diminuare a salariilor.

„Încă sunt în situația de a protesta și de a nu trimite salariile la aprobat pentru că nu vreau să îmi iau singură indemnizația de conducere pe care consider că o merit”, a spus Maria Pricop, contabil șef la Școala Gimnazială Bosia, comuna Ungheni, Iași.

Sindicaliștii susțin că la negocierile pe tema ordonanței salarizării li s-a promis că niciun salariu din educație nu va scădea.

„Diminuările salariale sunt, în medie, de 400 de lei de persoană. Putem spune că în situația aceasta sunt aproximativ 2.000 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar. Directroul pierde în jur de 780 de lei la salariu, dispare indemnizația de conducere pentru secretar și pentru contabilă”, spune sindicalistul Marius Nistor.

Reprezentanții Ministerului Educației spun și ei că ordonanța trebuie modificată.

„Într-adevăr sunt situații generate de aceste modificări, situații nefericite de altfel. Vom face toate demersurile necesare astfel ca împreună cu celelalte ministere, și mă refer aici la Ministerul Muncii, Ministerul de Finanțe, să identificăm soluțiile astfel încât chiar din luna aceatsa lucrurile să poată fi corectate”, declară Mirabela Amarandei, purtător de cuvânt al ministerului.

În câteva județe, contabilii-șefi refuză să încheie statele de plată pentru salariile lunii august până când situația nu se va rezolva. Amenințări vin și de la sindicaliști care spun că vor declanșa proteste chiar din prima zi a noului an școlar.