ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sebastian Nechita are 19 ani. A absolvit Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu din Cluj-Napoca, iar acum studiază informatica la Universitatea Babeș-Bolyai. Ȋn anul școlar care a trecut, Sebastian a obținut 4 premii naționale și internaționale, cea mai înaltă distincție fiind Medalia de Bronz la Olimpiada Internațională a Europei Centrale. În clasa a X-a, el s-a calificat la olimpiada națională de informatică, unde s-a clasat pe locul doi. Recent, autoritățile locale l-au declarat oficial pe Sebastian Nechita ca fiind cel mai bun elev al Clujului.

El a vorbit pentru Monitorul de Cluj despre ce înseamnă să fii cel mai bun, ce ar schimba în sistemul de învățământ, dar și cum vede România peste 20 de ani. 

Reporter: Cât de greu este să devii cel mai bun elev?

Sebastian Nechita: Pentru mine aceste titulaturi sunt destul de relative. Contează, dar nu este cel mai relevant, faptul cât lucrezi sau cât de mult încerci tu. Până la urmă, Dumnezeu ridică pe cine vrea și coboară pe cine vrea. Nu ține așa de mult de tine. Dacă în planul lui a fost să mă ridice în această perioadă este foarte bine, dar nu ține neaparat de mine. 

R.: Ce ai modifica în sistemul de învățământ?

S.N.: În opinia mea în România chiar se face școală destul de bună. Se pune accentul pe mai multe materii, chiar și la liceu unde teoretic ți-ai ales specializarea. Am auzit destul de multe plângeri legate de acest aspect că liceul se concentrează pe toate materiile deși trebuie să fie îndreptat spre profilul său. De exemplu dacă eu am mers la matematică-informatică trebuie să fac matematică și informatică, iar restul materiilor să le las baltă. Eram și eu de acord cu părerea aceasta până într-un punct, dar am mai citit mai multe articole pe internet și am văzut că nu este chiar așa. În cazul în care te-ai hotărât că vrei să studiezi matematica și informatica și nu ai reușit liceul a avut grijă cât de cât să te pregătească pentru toate domeniile. Nu trebuie să mergi toată viața și să studiezi matematica și informatica și poți să te reprofilezi. Sistemul acesta cumva este bun, chiar dacă este mai greu și mai solicitant pentru elevi și pentru cei care știu exact ce vor să facă și știu ce le place. Pentru marea majoritate este un sistem bun. (...) 

R.: Ce ai vrea să vezi peste 20 de ani în România și cum crezi că va arăta?  
 
S.N.: Îmi vine în minte un lucru ce caracterizează foarte bine România. Acesta este mesajul meu pentru România și ceea ce aș vrea eu să se schimbe: «Dacă poporul Meu, peste care este chemat Numele Meu, se va smeri, se va ruga, va căuta Fața Mea și se va abate de la căile lui rele, îl voi asculta din ceruri, îi voi ierta păcatul, și-i voi tămădui țara» 2 Cronici 7:14.

Citiți aici interviul integral.