ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Termenul de homeschooling a devenit cel mai căutat cuvânt în ultimele zile pe Internet. De când Dana Nălbaru și Dragoș Bucur au anunțat că și-au retras copilul de la școală și că micuța Sofia va studia acasă, opinia publică pare să fi devenit mult mai interesată de acest subiect.

Cei doi nu sunt însă primii părinți care recurg la această metodă de școlarizare pentru copilul lor. Irène, profesoară de engleză la un afterschool, a optat pentru această variantă încă din urmă cu trei ani.

Bogdan (13 ani) și Julia (11 ani), din București, au trecut prin mai multe sisteme educaționale europene, dar, odată întorși acasă, nu au mai mers nicio zi la școală. Fetița studiază spaniola, iar frtele ei – greaca și limbajul de programare Java Script.

„Noi am fost plecați în Elveția din 2001 până în 2007. Când ne-am întors în România, m-am angajat la o firmă care organizează conferințe, seminarii și alte evenimente la care participă autoritățile publice locale. În 2009 am plecat din nou, de data aceasta în Cipru, pentru trei ani, iar apoi ne-am mutat în Irlanda pentru șase luni", își începe Irène povestea, scrie Adevărul.

Întorși acasă, părinții celor doi copii au găsit în sistemul de învățământ românesc o programă mult prea încărcată, dar și multe alte probleme. Așa că ideea de a continua școala acasă – homeschooling – a fost de departe „cea mai bună pe care am luat-o în viața mea", după cum susține Irène.

 „În primul rând, copiii mei sunt fericiți, nu sunt presați de tot felul de termene-limită, examene, teste. Nu sunt obligați să învețe pe bandă rulantă tot felul de lucruri care, să fim sinceri, nu le vor folosi vreodată. Părinții care fac homeschooling au o perspectivă mai largă asupra vieții. Mediul de la școală, șicanările dintre elevi, profesorii tot mai slab pregătiți m-au convins să îi educ acasă", spune aceasta.

"În momentul în care au foarte multe teme și lecții de învățat nu prea mai au timp să se gândească la ce vor ei, devine mai important ce vor alții de la ei, ceea ce este complet greșit", adaugă ea.

Din punct de vedere legal, informațiile se pot obține de pe internet. Primul pas spre homeschooling este ca părintele să-și retragă copilul din sistem, cu foaie matricolă cu tot, și apoi să-l înregistreze la o școală-umbrelă, care va fi implicată în educația copilului. Acea școală îi dă părintelui documentele pe care ar trebui să le aibă pentru statul român. De asemenea, poți asista la cursuri online, ți se face și un curriculum. Cursurile sunt în funcție de nivelul de cunoștințe al copilului.

„Copiii mei sunt înregistrați la West River Academy din Utah, SUA. De la anul, Bogdan va fi înscris la un liceu din Spania, pe care îl va urma și Julia. Desigur, vor învăța tot de la distanță. Eu cred că amândoi au un viitor mai bun și mai relaxat. Mai târziu se vor putea înscrie și la facultate, pentru că vor da Bacalaureatul internațional. Nu țin morțiș să urmeze o unitate de învățământ superior, doar dacă simt ei că îi va ajuta. Nu vreau să aibă pur și simplu o diplomă", a precizat Irène.

Fiind expus la o varietate de materii și având libertatea de a alege ce-i place, Bogdan a descoperit că are o pasiune pentru programare.

„Mă fascinează informatica și învăț Java Script și HTML, ba chiar știu să și codez. Totuși, în viitor mi-ar plăcea să ajung să pilotez avioane. Acasă studiez, printre altele, matematică, limba greacă, geografie, istorie, engleză și merg la cursuri de dans irlandez cu mama și cu sora mea, avem și o coregrafie a noastră. De asemenea, am început să fac pian", a povestit Bogdan.