ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noul an universitar începe luni, când vor avea loc festivități de deschidere în toate universitățile din țară, președintele Klaus Iohannis urmând să meargă la ceremonia de la Universitatea de Vest din Timișoara, iar premierul la Universitatea de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Printre modificările acestui an universitar se numără introducerea a 35 de noi specializări și programe de studii universitare de licență în 22 de universități de stat.

 Președintele Klaus Iohannis va merge, luni, la ceremonia de deschidere a anului universitar 2016-2017 la Universitatea de Vest din Timișoara, unde va participa apoi la o dezbatere cu membrii comunității academice din Timișoara. Și ministrul Educației Naționale, Mircea Dumitru, va merge la deschiderea anului universitar la Universitatea de Vest din Timișioara, în timp ce premierul Dacian Cioloș va lua parte la ceremonia de la Universitatea de Medicină din Cluj-Napoca.

Printre modificările acestui an universitar se numără introducerea a 35 de noi specializări și programe de studii universitare de licență în 22 de universități de stat, acreditate de ARACIS, iar pentru 59 de instituții de învățământ superior există modificări ale capacităților de școlarizare pentru unele programe de studii. Trei instituții de învățământ superior - Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea din Pitești și Universitatea Creștină ”Partium” din Oradea - își modifică structura, la solicitarea acestora, în baza hotărârilor Senatelor universitare.

Din acest an universitar, în Nomenclatorul domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare sunt introduse următoarele noi specializări: chimie farmaceutică, echipamente și sisteme electronice militare, electronică - radioelectronică de aviație, media digitală, managementul sistemelor de supraveghere aeriană, leadership militar și pedagogie socială.

Totodată, vor exista 64 programe de studii universitare de master noi la 31 de universități din sistemul național de învățământ superior.

O altă noutate a acestui an universitar este că Ministerul Educației a autorizat provizoriu școlile doctorale care funcționează în cadrul unor instituții de învățământ superior, urmând ca metodologia de autorizare provizorie, acreditare și evaluare periodică a școlilor doctorale, pe domenii, să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern. Decizia a fost luată în condițiile în care de la adoptarea Legii Educației Naționale, în 2011, și până în prezent, școlile doctorale nu au fost evaluate extern pentru acreditare.