ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca s-a declarat nemulțumită de votul din Senat prin care s-a modificat Legea Educației Naționale pentru interzicerea propagandei ideologiei gender, cea care stipulează că omul poate avea alt gen decât sexul biologic.

„Conducerea UBB anunță că se pronunță împotriva oricărui tip de intruziune politică sau ideologică asupra științei/mediului academic.

„Am constatat cu stupefacție că într-un act legislativ adoptat de Parlamentul României – prin votul acordat în Senatul României pentru modificarea Legii Educației Naționale – se interzic în instituțiile de învățământ, deci și în universități, <<activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași>>”, au spus reprezentanții universității clujene.

Aceștia susțin că problema majoră în acest caz este că, prin formulările vagi ale legii, pe lângă punerea sub semnul întrebării a unor programe/ cursuri/ cercetări/ specializări universitare deja existente, ”o teorie academică poate deveni interzisă prin lege”.

Conducerea UBB susține că o teorie academică se testează academic și supraviețuiește sau dispare în urma acestor teste derulate în condiții etice, nu altfel.

„Suntem încrezători că, în ceea ce privește varianta actuală a textului de lege, vorbim despre o scăpare care va fi corectată”, precizează conducerea UBB.

O poziție asemănătoare are și Universitatea București.

„Universitatea din București dezavuează orice inițiativă de subminare a autonomiei universitare. Considerăm că autonomia universitară reprezintă unul dintre bunurile culturale ale democrației, un garant al libertății de gândire, de cunoaștere și de exprimare a propriilor opinii, de care trebuie să se bucure toți membrii comunității universitare și, în mod implicit, societatea”, susține Universitatea București.

„Textul de lege nu are fundamentare științifică și reprezintă un exemplu flagrant de interferență în educația și în exprimarea libere”, arată universitatea.

Reprezentanții UB sunt de părere că adevărul este rezultatul cercetărilor științifice desfășurate în deplina libertate a exprimării, nu al ideologiilor sau pozițiilor extreme, oricare ar fi acestea.

„Adevărul se formulează din consensul științific al specialiștilor și nu poate fi statuat printr-un text de lege”, au conchis reprezentanții universității din București.
 
Atitudinea celor două universități nu este însă, consistentă. De altfel, în 2015, atunci când s-a adoptat un proiect de lege prin care „ fapta de  promova, în public, idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi, cele două foruri nu au invocat „autonomia universitară”.

Situația este similară, deoarece legea adoptată la inițiativa senatorului PMP, Cristian Vasile Lungu, nu interzice discutarea, ci promovarea ideologiei respective. Exact ca și în cazul legii PL-x nr. 193/2014, menționat mai sus.

Atunci, propovăduitorii legii spuneau că nu este vorba de cenzură, ci de interzicerea promovării unor idei, exact ca și în cazul de față, deși numeroși istorici au afirmat că cercetarea istorică este continuă și nu poate fi îngrădită.
 
Atunci, adevărul a fost statuat printr-un text de lege, așa cum afirmă azi că nu ar trebui să se întâmple, reprezentanții Universității București.