ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Eleva care a fost rănită grav în urma prăbușirii zidului de la internatul Liceului ''Tamasi Aron'' din Odorheiu Secuiesc, în data de 18 decembrie 2023, s-a stins din viață, marți, la Secția ATI Copii a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș, informează Agerpres.

"Astăzi, în jurul orei 15,30, eleva internată la Secția ATI Copii a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a încetat din viață. Medicii din Târgu Mureș au făcut tot ceea ce este omenește posibil pentru a o salva", a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al SCJU Târgu Mureș, Mariana Negoiță.

Procurorii au anunțat că, în data de 18 decembrie, în jurul orei 16,00, un perete al clădirii internatului Liceului "Tamasi Aron" din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit, un elev pierzându-și viața și alte trei eleve fiind rănite, dintre care una foarte grav. Clădirea, construită în 1910, era închiriată de la Biserica Catolică și nu fusese reconsolidată niciodată în ultimii 100 de ani.

"La acel moment, în corpul de clădire se aflau patru elevi ai internatului, aceștia fiind prinși sub dărâmături. La fața locului s-au luat măsuri de salvare a celor patru elevi, din păcate unul dintre ei decedând. Este vorba despre o persoană de sex masculin, în vârstă de 17 ani, diagnosticul medicilor fiind stop cardio-respirator, moarte violentă prin strivire. O altă victimă de sex feminin, în vârstă de 17 ani, a fost transportată de urgență la Târgu Mureș, în prezent starea acesteia fiind critică. Celelalte două eleve se află internate la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, primind îngrijiri medicale", a precizat, la acel moment, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureș.

Administratorul societății care realiza lucrări la internatul Liceului "Tamasi Aron" din Odorheiu Secuiesc a fost plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, mai infomrează Agerpres. Ziarul Libertatea a arătat că în anul 2022, prin Hotărârea de Consiliu Local (HCL) nr. 83/2022, s-a stabilit că Primăria Odorheiu Secuiesc va plăti o chirie de 330.000 lei pe an către Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia pentru clădirile și terenurile date spre folosință Liceului Tamași Aron, inclusiv internatul prăbușit. În 2018, prin alt HCL, nr. 46, chiria era de 180.000 lei, aproape la jumătate. Cu toate acestea, administratorul nu a făcut nici o îmbunătățire a condițiilor din clădirea de 113 ani. Responsabilitate asupra situației dramatice ar trebui să apese și pe Consiliul Local, care nu a verificat clădirea și pe Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia.