ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a admis contestația la executare depusă de fostul secretar al Consiliului Județean (CJ) Hunedoara, Dan Daniel, condamnat definitiv anul trecut la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, instanța apreciind că fapta acestuia este dezincriminată.

Dan Daniel a făcut contestație la executare ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale, pronunțată ulterior condamnării lui. Tribunalul Hunedoara i-a respins contestația, care i-a fost admisă însă de către CA Alba Iulia.

Avocatul Gheorghe Piperea spune că decizia de la Alba Iulia este foarte importantă atât pentru dosarele aflate pe rol, la procurori sau judecători, cât și pentru cei condamnați pe baza textului invocat de Curtea de Apel Alba Iulia.

„Ia sa vedem ce ne spune noua Curtea de apel Alba Iulia : abuzul in serviciu a fost dezincriminat prin efectul neimplementarii in 45 de zile de la publicare a deciziei CCR nr.405/2016.

Pentru (fostul) condamnat, treaba sta asa : fiind achitat, nu numai ca scapa de puscarie, dar si de pedeapsa complementara a interzicerii de a fi ales in autoritatile publice si in alte functii publice; mai mult, omul va putea cere despagubiri pentru ca a stat in puscarie pe nedrept din aprilie 2016 pana acum; despagubirile, desigur, le vom suporta noi, ca magistratii, nu. Doar au imunitate. Pentru sistemul judiciar, consecintele sunt drastice. In baza deciziei nr. 405/2016 a CCR, abuzul in serviciu este, cel putin in varianta solutionata de C ap Alba Iulia, dezincriminat tacit. Toti cei condamnati in baza acestui text declarat neconstitutional urmeaza sa fie achitati. Tuturor li se vor putea acorda despagubiri pentru puscarie injusta. Tot noi le vom suporta, desigur. O mare parte din dosarele de abuz in serviciu, nesolutionate inca, se vor inchide pentru dezincriminata. Inclusiv cele de la DNA. Atat de multe incat, probabil, un sfert din volumul de activitate a DNA va disparea. Abrogata oug 13/2017 re-incrimina abuzul in serviciu. DNA putea continua sa isi construiasca mitul.

Doar ca principalul oponent al oug 13/2017 a fost chiar DNA. Opozitia contra acestei reglementari (gresita, facuta pe picior, grabita, artificiala, cum vreti) a fost foarte eficienta. Mai toata lumea s-a dus dupa fenta, crezand ca oug 13/2017 legalizeaza furtul (??!) cand, in realitate, dadea impresia ca dez-incrimineaza abuzul in serviciu. De fapt, dez-incriminarea era ceva ce deja se intamplase, din august 2016. Acum e nevoie de o reincriminare. Doar ca cei cu dosare solutionate deja sau cu dosare pe rol vor fi achitati. Indiferent de legea noua, se aplica legea penala mai favorabila. Ia vedeti acum cam cine poate profita de aceasta situatie. Si vedeti cine si ce submineaza, de fapt, statul de drept prin incompetenta si exces de zel.”, e mesajul avocatului Gheorghe Piperea.