ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Adrian Năstase vorbește într-o postare pe blogul personal despre situația din ultimele zile, despre soluțiile pe care le are PSD și despre acțiunile străzii: „Constat că există două Românii - cea a votului și cea a străzii”.

„Constat, din nou, că există două Românii. De fapt, alte „două Romanii”. O Românie a votului – cea care a votat, într-un anume fel, în 11 decembrie – și o Românie a străzii – cea care s-a trezit, după vot, că ar fi vrut altceva, și dorește fie repetarea episodului Ponta (cu schimbarea guvernului prin acțiunea din stradă) fie repetarea alegerilor parlamentare. 
  
După alegerile din decembrie, reprezentanții PSD au crezut că au dobândit cu adevărat puterea și au încercat să recalibreze relațiile dintre instituțiile statului, conform dispozițiilor constituționale. Aici au greșit, se pare. Ghinion! Era clar, spre exemplu, că redefinirea abuzului în serviciu limită „materia primă” pentru acțiunea DNA și marjă să de influentă. 
  
Controlul politic al procurorilor asupra societătii face că România să funcționeze cu frână de mană trasă. Acțiunea din ultimii ani a procurorilor a avut și efecte pozitive, fără indoială. Din păcate, tentația lor de a-și arogă rolul central în societate a transformat România într-o „republică a procurorilor”. 
  
 Care ar fi soluția insă, în condițiile în care zeci de mii de oameni au fost chemați în stradă sau au ieșit din proprie inițiativă în legatură cu o temăa cărei soluție o consideră incorectă? În condițiile în care președintele Iohannis și-a părăsit rolul constituțional de mediator și a devenit” parte a problemei”, ne-mai fiind „parte a solutiei”. Deciziile PSD, că partid, și ale guvernului său vor fi esențiale. Cum ar fi mai bine? Să cedeze, așa cum au făcut în cazul referendumului din 2012 sau cum au procedat în cazul protestelor de după „Colectiv”? Sau să continue confruntarea cu o putere ocultă care și-a instalat tentaculele asupra statului de drept? Vom vedea în orele următoare. 
  
 PS 1 Înțeleg că miză imediată a protestelor ar fi riscul că Dragnea să fie exonerat de răspundere pentru faptul că ar fi incitat pe cineva care ar fi determinat pe cineva, care ar fi vorbit cu altcineva, care ar fi angajat două femei. Această chestiune gravă ar trebui să fie cuplată cu vina, extrem de gravă, de a fi chemat 7 milioane de oameni să voteze la referendum. Pentru aceste fapte abominabile, el ar trebui trimis la închisoare, înțeleg, dar, mai ales, ar trebui împiedicat să fie premier, deoarece angrenajul de care vorbesc ar fi mai confortabil cu persoane de genul Ciolos. În plus, în felul acesta, și Iohannis ar putea speră la un al doilea mandat… 
  
 PS 2 M-a impresionat chemarea președintelui Johannis către MAI și jandarmi de a-și face datoria în legătură cu asigurarea ordinii publice la actualele proteste. Dar nu ar trebui ministerul să inceapă prin a da amenzi pentru participarea la manifestații ne-autorizate, inclusiv președintelui? Sau să se schimbe legea, prin ordonantă de urgentă…”, scria ieri Adrian Năstase. 
  
El subliniază într-o postare de astăzi, că afirmarea legislativă a politicii penale a guvernului trebuia făcută prin asumarea răspunderii guvernului în Parlament pe un ansamblu de legi, „asa cum a făcut cuplul Băsescu/Macovei, în 2005, când au schimbat legile justiției și legile proprietatii”.