ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul ministru al Culturii Andrei Pleșu s-a prezentat, joi, la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul „Mineriada”.

"A fost vorba de o relatare a experienței mele în perioada din timpul mineriadei din Piața Universității. Eu am povestit experiența pe care am avut-o și anume că evenimentul a avut consecințe extrem de dramatice pentru România de atunci. După ce fusesem la Revoluție un model de reușită politică pentru toată lumea, după cinci luni, eram un model negativ printre celelalte țări socialiste, pentru felul în care guvernarea de atunci a înțeles să soluționeze problema Piața Universității. Am fost împreună cu domnul Caramitru și cu domnul Hăulică, într-o tentativă de a organiza un dialog între piață și președintele Ion Iliescu. Au fost negocieri de două săptămâni, nu am reușit până la urmă, pentru că de fiecare parte se puneau condiții pe care partea cealaltă nu le accepta. Rezultatul a fost declanșarea violențelor pe care le știți și care sunt regretabile", a spus Andrei Pleșu, după audierea de la Parchetul General.în calitate de martor.

 

Tot la Parchetul General a venit, joi, și omul de afaceri Adrian Sârbu, pentru a fi audiat în același dosar.


„Singurul film documentar despre Piață și despre acel episod nefericit a fost finanțat de Ministerul Culturii și făcut de Stere Gulea. A fost chemat și el. Pentru mine este o experiență nouă, pentru că nu am mai fost la procuratură până acum", a declarat Andrei Pleșu, la sosirea la sediul Parchetului General.

În opinia sa, „episodul 'Mineriada' ne-a costat foarte mult".

„Eu am aflat de prezența minerilor când, vrând să merg la serviciu, adică la Ministerul Culturii, mi-au oprit mașina, au percheziționat-o, m-au legitimat, mi-au dat drumul să plec și mi-au spus: 'Venim și noi!'. Atunci mi-am dat seama că orașul e împânzit, pentru că eu nu eram într-un executiv restrâns care lua decizii. (...) Eu nu pricep toată situația de atunci. În orice caz, ne-a costat foarte mult acel episod", a spus Pleșu.