ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, are o poziție neașteptată față de proiectul PSD privind grațierea și amnistia.

"Este bună!”, a declarat, joi, acesta.

Zegrean oferă o altă perspectivă asupra acestui proiect, susținând că că această măsură a statului este una bună, pentru că avem nevoie de o reechilibrare a sistemului.

"Grațierea este un act de clemență. În toate țările se practică. Nu vreau să dau exemplul președintelui SUA care a grațiat 355 de oameni condamnați la închisoare pe viață. Nimeni nu a contestat. Oriunde e necesară grațierea, oriunde în lume și în orice orânduire socială. În 1990, s-au grațiat diversele infracțiuni comise în timpul regimului comunist. În 1964, au fost amnistiate infracțiunile politice. Dacă nu s-ar fi amnistiat, foarte mulți ar fi murit în închisori. Aceasta e o problemă de politică penală. Totdeauna poți să alegi pe cine grațiezi și pe cine nu”, a explicat fostul șef CCR pentru timponline.

 "Curtea Constituțională a spus mereu că nu se implică în probleme de politică penală. Parlamentul e cel care stabilește politica penală a țării sau Guvernul în situația aceasta.

Statul stabilește: am prea mulți condamnați sau am prea mulți care comit abuz în serviciu și atunci nu grațiez abuzul în serviciu pentru că le dau curaj să o facă în continuare. La noi, se știe, cei mai mulți din închisori sunt cei cu furt și vreau să vă spun că acum se pedepsește foarte tare. Înainte, pedeapsa pentru furt era de la 3 luni la 2 ani. Dacă făceai 70 de furturi, făceai doi ani. Acum, dacă ai mai multe furturi, poți ajunge la 32 de ani de închisoare pentru furt”, adaugă el.

Zegrean amintește și de condițiile din închisorile românești, pe care le consideră inumane.

"Am văzut recent celula în care locuiește tipul acela din Norvegia care a împușcat 80 de oameni. Să mă iertați și românii să mă ierte. Mulți nu au acasă condițiile pe care le are el în penitenciar. Unui infractor din Bistrița care a făcut patru ani și jumătate de închisoare în Olanda i-a părut rău când a fost eliberat fiindcă acasă nu a trăit niciodată așa de bine ca acolo. E o chestie de civilizație până acum și de maturitate a societății”, spune el.

Potrivit judecătorului, Legea propusă de PSD este este o lege foarte soft. Zegrean spune că foarte puțini vor beneficia de ea, cei care sunt condamnați prin legi speciale, deci nu prin Codul Penal, cei cu infracțiuni la Legea circulației, la legea Codului Silvic, braconieri.

"Infractorii adevărați care repetă povestea pușcăriabilă nu vor fi eliberați. Cei care beneficiază de actuala reglementare nu cred că vor fi înapoi după două luni cum am auzit că se spune. Cei peste 60 de ani pot fi eliberați dacă plătesc prejudiciul cauzat prin infracțiune, iar dacă nu plătesc, într-un an de zile se întorc înapoi în penitenciar, așa zice în proiect”, a precizat el.

Fostul președinte al CCR susține că trebuie să acordăm încredere statului, atunci când adoptă astfel de măsuri cum sunt amnistia și grațierea.

Totodată,Zegrean arată că îi înțelege pe procurorii care se plâng că prin grațiere li se năruie munca depusă pentru a-i băga în închisoare pe infractori, dar afirmă că nu se pune problema așa.

„Nu cred că este așa. Eu vă spun că un om, după ce stă cu spaima în suflet, un an, doi, cinci până îl judecă, până ajung să îl trimită în închisoiare deja și-a ispășit pedeapsa. E mai greu să stai cu spaima pe tine că te prinde decât după ce știi că te-a condamnat. Sunt lucruri foarte serioase care trebuie discutate. E o știință aceasta, cu pedepsele, pe care, din păcate, nu o mai practică nimeni la noi. Ce ajunge în spațiul public sunt emoții legate de persoane, de nume, de situații. Ce să zic? Poate cei care au ieșit în stradă au fost victime ale unor infracțiuni de corupție. Au fost obligați să dea mită, șpagă cum se zice, cea măruntă care să dă peste tot și s-au dus acolo din furia față de funcționarul public căruia trebuie să îi dea șpagă. Ei, funcționarul acela nu e la închisoare, e tot acolo și tot așteaptă să i se dea șpagă. Nu se rezolvă mare lucru. Nu vom fi mai cinstiți dacă se dă sau nu grațierea asta și amnistia. Nu vom fi mai cinstiți!", mai spune fostul președinte al CCR.