ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


S-a făcut dreptate! Avocatul Robert Roșu este liber! Mulțumim tuturor celor care au crezut în nevinovăția lui!, transmite Casa de Avocatură Țuca, Zbârcea & Asociați.

Completul format din judecatorii Rodica Cosma, Stefan Pistol si Laura Soane de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis marti, 24 noiembrie 2021, eliberarea din inchisoare a avocatului Robert Rosu, condamnat la 5 ani de inchisoare de Completul Negru – format din judecatori Ionut Matei, Alina Ioana Ilie si Florentina Dragomir – in dosarul Ferma Baneasa. Hotararea a fost luata in dosarul nr. 1804/1/2021 avand ca obiect recursul in casatie formulat de avocatul Robert Rosu impotriva hotararii de condamnare dispusa de Completul Negru, fiind de altfel singura actiune admisa din dosarul in care toti inculpati au formulat recurs in casatie, transmite Lumea Justției.

Publicam in continuare minuta din dosarul nr. 1804/1/2021, potrivit LUJU.RO:

"I.Respinge, ca nefondate, recursurile in casatie declarate de inculpatii Truica Remus, Delcea Valentin, Gheorghita Dragomira, Popa Caterina, Dicu Corina Teodora, Marcovici Marius Andrei, Andronic Dan Catalin, Ignatenko (fosta Pavaloiu) Nela, Olteanu Gheorghe, Mateescu Lucian Claudiu, Jecu Nicolae, Musat Apostol si Dima Niculae impotriva deciziei penale nr.382/A din data de 17 decembrie 2020, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Penala in dosarul nr.345/64/2016. Obliga recurentii inculpati Truica Remus, Delcea Valentin, Gheorghita Dragomira, Popa Caterina, Dicu Corina Teodora, Marcovici Marius Andrei, Andronic Dan Catalin, Ignatenko (fosta Pavaloiu) Nela, Olteanu Gheorghe, Mateescu Lucian Claudiu, Jecu Nicolae, Musat Apostol si Dima Niculae la plata sumelor de cate 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.

II. Admite recursul in casatie declarat de inculpatul Rosu Robert Mihaita impotriva aceleiasi decizii. Desfiinteaza, in parte, decizia atacata, numai in ceea ce il priveste pe inculpatul Rosu Robert Mihaita si, in rejudecare: In baza art.448 pct.2 lit.a Cod procedura penala cu referire la art.396 alin.5 Cod procedura penala raportat la art.16 alin.1 lit.b teza I Cod procedura penala, achita pe inculpatul Rosu Robert Mihaita pentru savarsirea infractiunii de constituire a unui grup infractional organizat, prev. de art.367 alin.1 si 2 Cod penal, cu aplicarea art.5 Cod penal si, respectiv, a infractiunii de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru altul un folos necuvenit, cu consecinte deosebit de grave, prev. de art.48 alin.1 Cod penal rap. la art.297 alin.1, art.309 Cod penal si art.132 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.5 Cod penal. Anuleaza formele de executare emise in baza deciziei penale nr.382/A din data de 17 decembrie 2020, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Penala in dosarul nr.345/64/2016 si dispune punerea de indata in libertate a inculpatului Rosu Robert Mihaita, daca nu este arestat in alta cauza. Inlatura dispozitia privind obligarea inculpatului Rosu Robert Mihaita la plata sumei de 17829,73 euro, contravaloarea in lei la cursul BNR din ziua platii efective, catre partea civila Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Protectia Plantelor, cu titlu de despagubiri civile. Ridica masurile asiguratorii instituite fata de inculpatul Rosu Robert Mihaita, prin ordonantele procurorului din datele 08.12.2015, 12.02.2016, 11.03.2016 si 25.03.2016, pana la concurenta sumei de 17829,73 euro. Inlatura dispozitia privind obligarea inculpatului Rosu Robert Mihaita la plata cheltuielilor judiciare catre stat.

III. Respinge cererile formulate de intimatii inculpati Tal Silberstein si Benyamin Steinmetz privind extinderea efectelor recursului in casatie. Cheltuielile judiciare ocazionate de recursul in casatie declarat de inculpatul Rosu Robert Mihaita raman in sarcina statului. Onorariile cuvenite aparatorilor desemnati din oficiu pentru recurentii inculpati Truica Remus, Delcea Valentin, Gheorghita Dragomira, Popa Caterina, Dicu Corina Teodora, Marcovici Marius Andrei, Andronic Dan Catalin, Ignatenko (fosta Pavaloiu) Nela, Olteanu Gheorghe, Mateescu Lucian Claudiu, Jecu Nicolae, Musat Apostol, Dima Niculae si Rosu Robert Mihaita, precum si pentru intimatii inculpati S.C. Reciplia S.R.L, Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz si Al Romaniei Paul Philippe, pana la prezentarea aparatorilor alesi, in cuantum de cate 157 lei, raman in sarcina statului. Onorariile cuvenite aparatorilor desemnati din oficiu pentru intimatii inculpati Stoian Ioan, Gostin Marin, Chiriac Theodor, Moshe Agavi si Sin Gheorghe (decedat), in cuantum de cate 627 lei, raman in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, azi, 23 noiembrie 2021".