ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urma deciziei de luni a magistraților Curții Constituționale care au stabilit că există un conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public și Guvern pe tema anchetei privind OUG 13, Traian Băsescu susține că în acest context, Laura Codruța Kovesi ar trebui să plece de la conducerea Direcției Naționale Anticorupție pentru că ar fi comis un abuz grav.

„Tandmenul Coldea - Kovesi a vrut să pună sub control toate puterile statului prin forța cătușelor. Au lucrat discreționar cu acest procedeu de a umili și a distruge credibilitatea, fie că e vorba de Parlament, de Guvern sau de judecători. Nu este un conflict între executiv și justiție, pentru că justiție înseamnă judecătorii. Procurorii sunt tot magistrați, dar nu sunt parte a puterii judecătorești. E un abuz al unor bugetari, plătiți din bugetul de stat prin grija Guvernului, dar pe care ei vor să îl controleze. Așa cum 2015 - 2016 a fost etapa umilirii Parlamentului, când doamna Kovesi cerea săptămanal arestarea unui parlamentar, așa cum zi de zi scotea în fața DNA câte un parlamentar încătușat, a considerat că 2017 este anul în care ar putea să pună cătușe Guvernului. De ce? Pentru că își exercita un atribut constituțional, acela de a emite OUG. Voi, DNA, ați făcut-o lată și v-ați pus cu CCR!

După trei ani în care, într-un an a umilit și a distrus credibilitatea Parlamentului, deliberat, în tandem cu Coldea, 2015 - 2016 a fost perioada de distrugere a credibilității Parlamentului, 2017, în planificarea lor, era distrugerea credibilității Guvernului. Și s-au manifestat începând să ancheteze un act legitim. Nu spun bun, Guvernul Grindeanu trebuie să plece. Dar era dreptul Guvernului să emită OUG și nu era treaba procurorilor să se pronunțe pe OUG, ci a judecătorilor constituționali”, a declarat Traian Băsescu la B1 TV.

Fostul președinte a mai spus că șefa DNA ar putea fi chiar încătușată pentru faptele sale.

„Procurorii au făcut un abuz grav. Astăzi, dacă am avea procuror general, doamna Kovesi ar fi încătușată la fel ca oamenii politici pentru abuz în serviciu, pe articolul 297. Este o mare greșeală a procurorului general și după părerea mea, încă mai are timp să se retragă din această mascaradă antistatală. Kovesi a rămas în inerția tandemului care părea inexpugnabil, cu Coldea. Kovesi nu a observat că odată cu căderea lui Coldea trebuia să se oprească când a picat pilonul Coldea. Această femeie nu a înțeles că ea nu e justiția și DNA nu e justiție. De câte ori spui ceva de DNA, iese doamna Kovesi și spune că a fost atacată justiția.

«Nu, dragă doamnă, nici măcat atât nu ai învățat în atâția ani de șefie la Parchetul general și DNA, că procuratura nu este justiție și puterea judecătorească este Curtea Supremă și instanțele». Kovesi trebuie să demisioneze acum. Maestrul Klemm poate să se agite cât vrea. Șefa DNA a încălcat grav Constituția. Abuzul în serviciu funcționează și pentru domnia sa. Nu știu dacă nu cumva este de competența DIICOT-ului, pentru că putem vorbi și despre subminarea independenței puterilor în stat, să îi pună cătușe pe 297”, a mai spus fostul președinte.

Totodată, Traian Băsescu a precizat că, în baza minutei cu decizia CCR, ministrul Justiției ar pitea cere președintelui Klaus Iohannis revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi.

„În opinia mea, aici nu trebuie nicio consultare cu nimeni, președintele nu mai are nimic de consultat cu nimeni, ci are de citit minuta CCR de azi care a constatat că DNA a încercat să influențeze decizia unei puteri în stat. Soluția este simplă. Ministrul Justiției, în baza minutei, poate face către președinte solicitarea de revocare a doamnei Kovesi. Dacă aș fi șef de Guvern sau ministrul Justiție, până la ora asta cererea de revocare din funcție a doamnei Kovesi ar fi fost demult pe masa președintelui. Doamna Kovesi a facut un grav abuz în serviciu, pe art. 297 din Codul penal”, a mai spus Traian Băsescu.