ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Constituțională a României a hotărât marți că exceptarea persoanelor fizice și juridice private de la plata despăgubirilor în cazul unor suprafețe expropriate pentru cauza de utilitate publică, este neconstituțională.

Plenul a dezbătut neconstituționalitatea dispozițiilor prevăzute de art. 14 din Legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publică.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că soluția legislativă cuprinsă în art. 14 din Legea nr. 255/2010, potrivit căreia scoaterea, definitivă ori temporară, din fondul forestier național, a terenurilor necesare pentru obiectivele de interes național, județean și local se exceptează de la plata despăgubirilor prevăzute de art. 41 lit. b), c) si d) și art. 42 lit. b), c) si d) din Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, cuvenite persoanelor fizice și persoanelor juridice private, este neconstituțională", se precizează într-un comunicat al CCR.

„Prevederile legale criticate instituie, în realitate, o diferențiere nejustificată între proprietarii vizați de ipoteza Legii nr. 255/2010 și ceilalți proprietari expropriați sau al căror drept de proprietate este afectat în baza altor temeiuri legale care nu exclud acordarea despăgubirilor menționate. În aceste conditii, prevederile legale criticate apar ca fiind neconstituționale prin raportare la art. 16 din Constituție", se mai arată în comunicatul CCR.