ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Constituțională a decis, vineri, că Legea PSD prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale, inclusiv cea radio-TV, este constituțională.

 Anunțul a fost făcut de către președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu.

El a precizat că decizia a fost luată cu majoritate de voturi.

„Ne-am pronunțat în sensul respingerii sesizării ca fiind neîntemeiată, motivând că toate criticile care s-au formulat nu își găsesc un temei constituțional care să ne justifice admiterea sesizării”, a declarat președintele CCR, Valer Dorneanu.

Dorneanu a precizat că motivele cele mai multe au vizat fondul și justificarea tăierii taxelor.

„Chestiunea asta nu e atributul CCR, să stabilească ce taxe sunt valabile și ce taxe nu sunt valabile. Am avut în vedere și faptul că proiectul s-a derulat în procedură parlamentară de urgență, ceea ce justifica într-un fel Parlamentul să scurteze niște termene și să treacă peste niște termene. În ceea ce privește criticile cu privire la faptul că nu s-ar fi solicitat informarea Guvernului, ea s-a solicitat, chiar dacă nu a venit. Raporturile dintre Parlament și Guvern sunt dictate de niște principii constituționale, potrivit cărora Parlamentul este organul reprezentativ suprem, unica autoritate legiuitoare și într-un fel Guvernul se află sub control parlamentar”, a adăugat Dorneanu.

El a apreciat că legea nu a afectat principiul separației puterilor în stat.

„În ceea ce privește cele două mari instituții, să zic așa păgubite de această măsură, noi am reținut, fără a intra în analiza fondului, că legea a modificat art. 41 din Legea de organizare a radiodifuziunii și televiziunii, spunând că toate cheltuielile necesare pentru funcționarea și dezvoltarea instutițiilor vor fi suportate din legea bugetului de stat. Deci, este treaba Guvernului și a Parlamentului să înlocuiască resursele de unde vor fi finanțate cele două instituții”, a punctat președintele CCR.