ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Judecătorii Curții Constituționale au amânat din nou pronunțarea unei decizii privind excepția de neconstituționalitate prin care un cuplu homosexual căsătorit în Belgia cere recunoașterea acestei căsătorii și în România. De această dată, termenul fixat de CCR este 29 noiembrie.

Astăzi, la CCR a fost repus pe rol procesul prin care cuplul gay contestă articolul 277, alin. (2) și alin. (4) din Codul Civil, care se referă la interzicerea recunoașterii pe teritoriul României a căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în afara granițelor, respectiv la libera circulație în cadrul Uniunii Europene.

Cu această ocazie, asociația ACCEPT a solicitat CCR trimiterea unor întrebări preliminare de clarificare către Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în analiza cazului Coman-Hamilton. CCR a decis amânarea deciziei referitoare la transmiterea acestor întrebări.

Procesul de la CCR a început în data de 20 iulie 2016. Atunci, judecătorii au amânat luarea unei decizii pentru 20 septembrie. 

La 20 septembrie, președintele CCR, Valer Dorneanu, le-a declarat jurnaliștilor că se impune o „repunere pe rol” a excepției ridicate, adică o rechemare în fața instanței a părților din proces, deoarece judecătorii Curții au simțit „nevoia unei adânciri a cauzei”. 

Astăzi, după repunerea cazului pe rol, CCR a amânat pronunțarea deciziei cu încă o lună.