ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 14:15 Curtea Constituțională a amânat din nou, marți, luarea unei decizii asupra excepției de neconstituționalitate ridicată de un cuplu de homosexuali în privința Codului Civil, care interzice recunoașterea în România a căsătoriilor persoanelor de același sex încheiate în străinătate. Cazul va fi discutat din nou de CCR în 27 octombrie.

CCR a amânat și în luna iulie luarea unei decizii.

Știre inițială

Judecătorii Curții Constituționale urmează să se pronunțe marți, 20 septembrie 2016, asupra excepției de neconstituționalitate privind recunoașterea pe teritoriul României a căsătoriilor între homosexuali, încheiate în afara granițelor.

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată de către un cuplu de homosexuali, format dintr-un român și un american, la Judecătoria sectorului 5, după ce Inspectoratul General pentru Imigrări al României a refuzat să îi acorde cetățeanului american drept de reședință.

Judecătoria a admis excepția de neconstituționalitate și a trimis-o către Curtea Constituțională.

Ulterior, aceasta a fost discutată de Curtea Constituțională și la 20 iulie 2016, dar judecătorii Curții au amânat pronunțarea pentru 20 septembrie, președintele CCR, Valer Dorneanu, declarând că amânarea unei decizii privind excepția de neconstituționalitate referitoare la recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex, încheiate în străinătate, a fost luată pentru că judecătorii vor o analiză aprofundată.

De reținut ar fi declarația făcută presei în luna mai de Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, care a declarat, întrebat despre căsătoriile gay, că există o cale corectă - „cea stabilită de Dumnezeu când a făcut lumea''.

În contrapartidă, avocata cuplului de gay, Iustina Ionescu, a spus că dreptul la viață privată și familie și dreptul de a nu fi discriminat sunt incluse și în Constituția României și ar trebui să fie interpretate și aplicate în favoarea recunoașterii acestor căsătorii.

Astfel, decizia de astăzi a Curții Constituționale reprezintă un moment istoric.