ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat, la sediul instanței supreme, unde a fost prezent pentru un nou termen în dosarul în care este judecat pentru mărturie mincinoasă și favorizarea infractorului, că procurorii încearcă să obțină denunțuri care îl vizează.

„Eu nu am nevoie să mă ajute nimic pentru că sunt nevinovat și ce vreau să se rețină este numai adevărul. Acuzațiile sunt lipsite de orice fel de fundament în realitate. E un fel de proces de intenție. Procurorii ar fi multumiți să declarăm ce și-ar dori ei, eventual să ne și autoincriminăm. Având în vedere informațiile din ultima perioadă, că și în alte dosare procurorii au cerut celor care au făcut declarații să facă denunțuri împotriva mea, cred că este evident că se dorește cu totul și cu totul altceva. Procurorii fac ceea ce se numește vânătoare, nu sunt singurul în această situațe. DNA trebuie să înțelegă că trebuie să respecte și ea Constituția, legea, și drepturile și libertățile cetățeanului. DNA este un fel de poliție politică în România. Consider că e inacceptabil acest comportament din partea procurorilor care încearcă să smulgă denunțuri de la cei care sunt anchetați împotriva anumitor persoane", a declarat Călin Popescu Tăriceanu la finalul ședinței de judecată.

Președintele Senatului a fost audiat de judecători în cauza în care este cercetat pentru că ar fi dat declarații nereale când a fost audiat ca martor în dosarul privind retrocedarea Fermei Regale Băneasa și a unei suprafețe din Pădurea Snagov.

„Nu am vorbit niciodată cu el (n.r. Remus Truică) despre tranzacționarea imobilelor deținute de Paul Lambrino. L-am întâlnit pe domnul Truică la diverse evenimente dar nu am avut relații personale sau comerciale cu acesta. În legătură cu Tal Silberstein mențin cele declarate la parchet. Nu am discutat cu acesta despre achiziționarea drepturilor succesorale ale lui Paul Lambrino. Pe Paul Lambrino l-am întâlnit o singură dată în public dar nu am discutat cu acesta nimic referitor la retrocedările sale. În ceea ce îl privște pe Tal Silberstein nu mi-a cerut să îl prezint altor politicieni din România el cunoscându-i pe majoritatea, cred, înainte să-i cunosc eu. Într-adevar am avut întâlniri cu acesta între 2008-2014. Și ocazional cu el și cu Victor Ponta. Am văzut că în dosar au fost depuse înregistrări ale convorbirilor telefonice între 2008-2014 pe mandat de siguranță națională cu Andronic și cu Silberstein. Discuțiile interceptate confirm că sunt reale. În condițiile în care mă întâlneam cu aceștia pentru a discuta subiecte de ordin politic dar fără a mai avea relații de colaborare profesională. De exemplu, în 2012 am avut contacte și discuții cu Tal Silberstein în problema referendumului de demitere a președintelui. (..) În legătură cu Simon Shevez, am declarat că nu-mi aduc aminte sa-l fi cunoscut. (..) E posibil să fi fost la aceeași masă cu el la nunta domnului Andronic. (..) Când am fost prim-ministru nu am avut cunoștință de vreo posibilă activitate infracțională a celor menționați. În procedurile de retrocedare către Paul Lambrino și nu am avut niciun motiv să mint sau să ascund adevărul. Domnul Victor Ponta a și declarat că îl cunoștea pe Tal Silberstein din 2004 deci nu i l-am prezentat eu. (..) Dacă nu mă înșel, din declarațiile martorilor care sunt la dosar rezultă că actele nu au fost încheiate la biroul fostei mele soții. Soția mea la acea dată avea cabinetul ei și nu stătea să discute cu mine despre tranzacțiile pe care urma să le facă. (..) Îmi amintesc că posibil fosta mea soție mi-a povestit despre o tranzacție imobiliară dar este elocvent răspunsul ei la procuror în sensul că eu i-aș fi spus să aplice legea", a spus președintele Senatului în fața judecătorilor.