ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Platforma civică apolitică ÎMPREUNĂ a demarat luni pe pagina sa de social media o campanie națională de obligare a autorităților române să își apere cetățenii, pornind de la cazul copiilor doctoriței Camelia Smicală, românca stabilită în Finlanda, victimă a abuzurilor „serviciului social” finlandez, dar și a insuficientei implicări a statului român în apărarea drepturilor cetățenilor săi rezidenți pe teritoriul altor state membre U.E. (cu excepția notabilă a Ambasadei României în Finlanda, care a întreprins constant demersuri față de autoritățile finlandeze, rămase însă fără răspuns favorabil - n.r.).
 
Părinții Cameliei Smicală redactaseră încă din 2016 o petiție în care solicitau mai multor instituții din țară și străinătate, în temeiul Conventiei de la Haga din 1996, încredințarea temporară spre creștere și îngrijire a celor doi nepoți ai lor, pe care autoritățile finlandeze îi separaseră de mamă. Această cerere a rămas nerezolvată, situația copiilor respectivi agravându-se în cei trei ani scurși de atunci și până în prezent.    

Publicăm mai jos primul mesaj al campaniei „România, apără-ți copiii!” promovate de Platforma civică ÎMPREUNĂ:

„ROMÂNIA, APĂRĂ-ȚI COPIII !
campanie de obligare a autorităților să își apere cetățenii !

ȘI AZI CEI DOI COPII SUNT SEPARAȚI FORȚAT DE MAMĂ!

1.
„Mă numesc Smicală Lucia, cu domiciliul în comuna Alexandru cel Bun, nr.310, județ Neamț, România.Vă aduc la cunoștință următoarele:

Am o fiică, Jalaskoski Mihaela Camelia, cu adresa str. Nestorinkuya, 6D, Tampere, Finlanda, medic de 11 ani aici. Este mamă a doi copii născuți în Finlanda: Mihai, de 10 ani și jumătate, și Maria, de 9 ani și jumătate, care au fost luați abuziv de serviciul social finlandez în mai 2015, caz prezentat și la Antena1, PRO TV și pe Facebook.

După 6 luni, datorită demersurilor făcute de mamă, copiii au revenit la mamă, unde au rămas următoarele 6 luni, fără să aibă o hotărâre judecătorească în acest sens. În această perioadă a îndeplinit tot ce i s-a cerut de către protecția copilului, inclusiv s-a internat cu copiii la psihiatrie timp de zece zile pentru evaluare. Așteptam ca, în luna mai 2016, (să fie emisă -n.r.) hotărârea judecătorească în care minorii să fie redați mamei. Surpriza a sosit pe 16 mai 2016, când mama a fost chemată la protecția copilului, timp în care copiii au fost răpiți de la școală. Băiatul a fost dus în centrul pentru minori și fetita, la o familie necunoscută, împotriva voinței lor.

În hotărârea judecătorească scrie: mama își iubește prea mult copiii, copiii își iubesc prea mult mama, legătura trebuie ruptă.

Noi, bunicii: Smicală Radu, medic pediatru și Smicală Lucia, farmacistă, precum și Smicală Ionuț Radu, fratele mamei, medic și el, cerem încredințarea temporară a minorilor, având toate posibilitățile de îngrijire și creștere. Acest lucru ni se cuvine și conform Convenției de la Haga din 1996, la care Finlanda este parte.

Menționez că de la 16 mai 2016 copiii nu mai merg la școală. Școala a intervenit ca să-și încheie anul școlar, dar nu li s-a permis. Copiii sunt separați și nu au voie să comunice intre ei, nici cu familia.

Menționez că fiica mea are avocat și este un proces în derulare și vă rugăm ca această petiție tradusă să ajungă la oficialități până pe 27 mai 2016, când are loc preprocesul.

Această petiție a fost trimisă și la Autoritatea Națională pentru Protecția copilului și adopții, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul de Justiție, de unde avem promisiuni de sprijin.

Vă mulțumim ca doi bunici suparăți ce suntem și vă rugăm să ajutați doi copii nevinovați.

24 mai 2016"

În ciuda demersurilor efectuate de Ambasada României în Finlanda, și astăzi copiii sunt în centre sociale, separați de mamă!”, atenționează Platforma civică ÎMPREUNĂ pe pagina sa de social media.
 
Postarea a fost suprimată de rețea în cursul zilei de luni, însă a redevenit publică ulterior, după formularea unei contestații a respingerii.