ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


17 iulie 2016. „Prin prezenta, vă rugăm respectuos (...) să ne comunicați soluția dispusă de procurori în dosarul penal ce a fost disjuns din dosarul 545/P/2015 („Dosarul Colectiv”), în cazul suspecților:

1) Moise Marian, suspect pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, în formă agravată, și a infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în formă agravată;

2) Moise Adriana, suspectă pentru săvârșirea infracțiunii de sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri, faptă prev. și ped. de art.275 din Codul penal”.

Moise Marian e pirotehnistul care a transportat, a montat și a aprins artificiile din Club Colectiv. 8 „artitificii de tort” ce au declanșat incendiul din seara de 30 octombrie 2015, în urma căruia 64 de oameni au pierit, iar peste 100 au fost mutilați. Rănit la rându-i în incendiu, Marian Moise a fost transportat la un spital din Bruxelles. A mers cu el, pentru a-l îngriji, și soția sa, Adriana Moise, angajată a firmei de artificii, și ea suspectă în dosarul instrumentat de Parchetul General.

Pirotehnistul s-a externat din spital în decembrie 2015, dar a rămas la Bruxelles, continuând în ambulatoriu tratamentul de recuperare.

La 28 aprilie, Parchetul General a trimis în instanță dosarul Colectiv în care sunt puși sub acuzare patronii clubului și ai firmei de artificii, dar și pirotenistul care a participat doar la montarea artificiilor. Nici Marian Moise, nici soția sa nu figurau pe lista inculpaților, în cazul lor procurorii dispunând „disjungerea cauzei”. Aparent, din motive de ordin umanitar, dat fiind că suspectul fusese rănit în incendiu. Ȋnsă nu de aceeași compasiune au beneficiat și victimele care se aflau, la rându-le, internate prin alte spitale, procurorii încălcându-le acestora dreptul de a se constitui părți vătămate în cauză.

Dosarul a fost trimis în instanță pe repede înainte deși, așa cum se precizează și în rechizitoriu, „din motive obiective cum ar fi, spre exemplu, cele legate de continuarea acordării asistenței medicale în regim spitalicesc în afara țării ori din cauze determinate de evoluția stării de sănătate a victimelor care a condus la neepuizarea investigațiilor medico-legale, până la acest moment sunt finalizate cercetările în ceea ce privește 20 persoane vătămate.”

Dar în incendiul din Colectiv avem nu 20, ci 64 de victime decedate și 146 de răniți, din care 126 cu vătămări corporale grave, ce au necesitat internarea în spital. Cred că procurorii, dacă ar fi fost cu adevărat preocupați de latura umană a cazului, ar fi trebuit să dovedească aceeași milostivenie și față de victime, nu doar față de suspecți!  

Control judiciar, după două luni fără restricții

La două săptămâni după ce Parchetul General a trimis în instanță dosarul, Marian Moise și soția sa s-au întors în România. Au trecut aproape trei luni de la acest eveniment, timp în care peste dosarul disjuns, în care ei sunt anchetați separat, s-a așternut liniștea.

Nicio probă n-a mai apărut public, pe surse. Niciun comunicat de presă. Nicio știre. Printre bidoanele de la HEXI PHARMA, resturile mașinii lui Dan Condrea, viermii de la Spitalul de Arși și atentatele fără număr din Franța și Germania, Colectiv a fost uitat.

Adevărul a fost deja stabilit, în talk-show-urile la foc continuu din toamnă, curiozitatea publicului a fost satisfăcută prin vrafurile de poze și de expertize care au apărut în presă, iar subiectul e acum aproape mort. Ce rost mai are stabilirea adevărului juridic?

Vreme de trei luni, dosarul în care sunt cercetați pirotehnistul ce a aprins artificiile din club și soția acestuia a rămas în stand-by. Deși probatoriul e același cu cel din dosar mare. Lipsea doar audierea suspecților, care putea fi realizată, dacă s-ar fi dorit asta, și pe vremea când aceștia se aflau la Bruxelles, prin delegarea organului de urmărire penală sau prin comisie rogatorie. Atunci, procurorii s-au grăbit cu ancheta. Acum, nu se mai grăbesc. Oamenii uită, jurnaliștii au alte treburi, iar victimele mai au și alte griji.

17 iulie 2016. „Prin prezenta, vă rugăm respectuos să ne comunicați soluția dispusă de procurori.” Știam, când am trimis această adresă, că Parchetul General n-a dat nicio soluție în dosarul disjuns. Voiam doar să mi se confirme asta, negru pe alb.

20 iulie 2016. Parchetul General răspunde. „Ca urmare a cererii transmise instituției noastre prin e-mail, înregistrată la Biroul de informare și relații publice la data de 18 iulie 2016 sub numărul de mai sus, vă comunicăm faptul că în cauza la care faceți referire în solicitarea dumneavoastră sunt în curs de efectuare acte de urmărire penală”.

27 iulie 2016. Coincidență. Memento sau timing. Marian Moise este citat la Parchetul General, pentru a i se aduce la cunoștință calitatea de urmărit penal în dosar, dar și faptul că procurorii au dispus punerea sa sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile. Abia acum, după mai bine de două luni de la întoarcerea sa în țară. Pe lângă Marian Moise, la Parchet sunt chemate și televiziunile. Să se știe. Să nu creadă careva că-n acest dosar nu se lucrează.

VA URMA: Ce se mai întâmplă cu dosarul mare, trimis în instanță în urmă cu 3 luni