ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Astăzi, miercuri, 5 aprilie 2023, Alianța pentru Unirea Românilor a organizat la Parlament o dezbatere extraordinară pe tema crizei declanșate de Ucraina pe canalul Bâstroe. Ambasadorul Ucrainei la București, deși invitat, nu a participat. La fel și reprezentanții autorităților complice la actul de trădare națională. Biroul de Presă al informează AUR:

„În timp ce statul român este lipsit, practic, de reprezentare externă, prin concursul sârguincios, dar total slugarnic al nevertebraților care îl conduc, AUR este singura forță politică interesată cu adevărat de acest subiect.

În contextul în care Ucraina a solicitat recent adăugarea canalelor Chilia și Bâstroe la rețeaua transeuropeană de transport TEN-T, planul ucrainenilor de a folosi canalul Bâstroe a fost reluat cu și mai mare determinare, astfel că ecosistemul unic în lume al Deltei Dunării este pus în pericol - fapt semnalat încă din perioada 2004-2008 de către Comisia Europeană.

Efectuarea de lucrări în zona Bâstroe vine în contradicție cu toate acordurile internaționale de protejare a mediului pe care România și Ucraina le-au semnat de-a lungul ultimelor decenii, iar UE a reamintit în repetate rânduri Ucrainei că este necesar să își respecte obligațiile internaționale cu scopul de a evita sau de a reduce la minimum efectul negativ asupra mediului al proiectului Bâstroe.

Însă Kievului nu-i pasă, iar UE tace complice, din lipsă de pârghii, de viziune și de voință politică. Astăzi, pe Chilia trec nave maritime pline-ochi, iar canalul Bâstroe este adâncit pe zi ce trece. Deși a fost de acord să permită României să facă măsurători în zonă, Ucraina nu se ține de cuvânt și creează un impas fără precedent.

În cadrul dezbaterii de la Parlament, vom sublinia fără echivoc, că ne opunem oricărui plan de construcție a canalului Bâstroe, deoarece mediul înconjurător ar putea fi afectat iremediabil, distrugând Delta Dunării și prejudiciind, implicit, interesele României.

Când AUR va fi la guvernare, România va avea politică externă, reprezentare externă, și respect din partea statelor lumii!”, afirmă organizatorii.

La conferință au participat politicieni, istorici, oameni de știință și specialiști, alături de jurnaliști și activiști de mediu.

Intervenții programate:

1. Valeriu MUNTEANU, vicepreședinte AUR, fost ministru al Mediului în Republica Moldova – Deschidere, „Sumarul dosarului Bâstroe”

2. George SIMION, președinte AUR – „Dimensiunea geopolitică a unei probleme geografice și de mediu”

3. Claudiu TÂRZIU, președinte al CNC AUR – „De ce organizăm această dezbatere, pe care trebuia să o inițieze statul român?”

4. Vitalie VĂRATIC, istoric, ministru consilier în Ministerul Afacerilor Externe – „Problema Dunării, un capitol al raporturilor României cu vecinii din Est”

5. Virgil MUNTEANU, expert al Comisei Europene, fost guvernator al ARBDD – „Renaturare. Proiectul de inundare a incintelor Pardina și Sireasa” (prin teleconferință)

6. Marian CUCȘA, președinte al Partidului Republican – „Canalul Bâstroe, o nouă trădare națională!”

7. Paul CONONOV, director Sistem Gospodărire a Apelor Tulcea, fost guvernator al ARBDD – „De ce este importantă adâncirea brațului Chilia pentru ucraineni?”

8. Radu GHIDĂU, avocat, președinte al Partidului Alianța Național Țărănistă – „Buna vecinătate”

9. Nicolae PÂRLOG, biolog, membru al Comisiei de mediu AUR – „Canalul Bâstroe distruge biodiversitatea deltei Dunării”

10. Liviu MIHAIU, jurnalist, activist de mediu, fost guvernator al ARBDD – „Propaganda anti-Bâstroe în presa de sistem”

11. Victor RONCEA, jurnalist, redactor șef Active News – „Minciunile autorităților și complicitatea MAE în cazul Bâstroe”

12. Geanina ȘERBAN, deputat AUR, membru în comisia pentru mediu și echilibru ecologic din Camerei Deputaților – „Driblarea cadrului legal existent de către autoritățile române responsabile”

13. Radu VOICU, șef serviciu juridic contencios administrativ, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării – „Cadrul legal internațional al dosarului Bâstroe”

14. Sorin ZAHARCU, director executiv al ADI ITI Delta Dunării – „Finanțarea investițiilor socio-economice și de mediu pentru populația afectata din Delta Dunării”

15. Marius Octavian POPA, fost șef al Gărzii Naționale de Mediu – „Încălcarea convenției ESPO și afectarea sturionilor în Deltă”

16. Ionel PETRE, fost vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate – „Ariile protejate, atuul României”

17. Petrișor PEIU, publicist, consultant – „Eterna problema a gurilor Dunării. Istoric și actualitate”

18. Claudiu TÂRZIU, președinte al CNC AUR – Concluzii.

VIDEO ÎN DESCHIDERE