ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


• Ȋn noiembrie 2015, Zelivansky a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare • A doua zi, a fost dat în urmărire națională, iar din decembrie 2015, și prin Interpol • Ȋn toamna anului trecut, numele lui Zelivansky a apărut în dosarul Black Cube • La scurt timp, fișa lui de urmărit a dispărut de pe site-ul Interpol • Astăzi, Zelivansky este creditor majoritar la SC Pionierul SA și participă, „prin avocat, dar și în scris”, la toate adunările creditorilor.

Ȋn iunie 2013, DNA îl trimitea în judecată pe Gideon Zelivansky pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și evaziune fiscală, ambele în formă continuată. Zelivansky era președintele Consiliului de Administrație al SC PIONIERUL SA, fosta fabrică în care funcționa Colectiv, clubul unde, în octombrie 2015, a izbucnit incediul ce a provocat moartea a 64 de oameni. 

Conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, la sfârșitul lui 2006 Zelivansky s-a decis să achiziționeze, în scopul revânzării, imobilul format din terenul de 15.681 mp și construcții cu o suprafață construită în valoare de 10.932 mp, situat în București, zona Unirii - Timpuri Noi, aparținând SC Pionierul SA. Valoarea totală a imobilului era de 15.681.000 euro. 

Pocurorii DNA au demonstrat că, pentru a intra în posesia fostei fabrici Pionierul, Zelivansky a pus la punct o inginerie financiară: a înființat o societate, Z.G. PROIECT SOLID DEVELOPER SRL, prin intermediul căreia cumpăra acțiuni la SC PIONIERUL SA; după achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni, el ar fi deținut controlul societății și ar fi diminuat prin majorare de capital participația celorlalți acționari minoritari, putând decide singur vânzarea terenului.

Pentru ca planul să-i reușească, era esențială achiziționarea pachetului de acțiuni de la Mostafa Gozal (parte vătămată în dosar), pachet ce reprezenta 27,5% din capitalul social. Întrucât Z.G. PROIECT SOLID DEVELOPER SRL nu derula nicio activitate, sumele necesare achiziționării acțiunilor de la SC PIONIERUL SA au fost puse de Zelivansky la dispoziția societății indirect, printr-o altă firmă a sa, TEAMSET CONSULTANTS LTD Cipru, care, în perioada decembrie 2006 - iulie 2008, a încheiat 12 contracte de împrumut cu Z.G. PROIECT SOLID DEVELOPER SRL.

Zelivansky a fost acuzat de procurorii DNA că în 2008, prin intermediul celor două societăți comerciale pe care le administra, l-a indus în eroare pe Mostafa Gozal cu ocazia executării unui contract de garanție mobiliară având ca obiect cesiunea unor acțiuni ale SC PIONIERUL SA, cauzându-i celuilalt om de afaceri un prejudiciu de 2.500.000 euro.

Tot în 2008, spun procurorii DNA, Zelivansky a omis în parte să evidențieze, în actele contabile ori în alte documente legale, veniturile realizate în urma încheierii actului de adjudecare și luare în posesie, încheiat între S.C. Z.G. PROIECT SOLID DEVELOPER S.R.L. și TEAMSET CONSULTANTS LTD, în scopul sustragerii de la obligațiile fiscale în valoare de 2.575.576 RON.

Pentru recuperarea prejudiciului, DNA a dispus, la 14 mai 2012, instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra pachetului de acțiuni (1.111.740 de acțiuni, în valoare de 2.779.350 RON) pe care Zelivansky  Gideon le deținea la SC PIONIERUL SA.

Statul Român a formulat acțiune civilă pentru... 15.600.111 RON

Dosarul a fost trimis la Tribunalul București care, la 1 octombrie 2014, l-a condamnat pe Zelivansky la 10 ani de închisoare. 

Ȋn dosar, Statul Român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice – ANAF, formulase acțiune civilă, suma solicitată fiind în cuantum de 15.600.111 RON. „Statul Român și-a formulat pretențiile pe baza concluziilor raportului de inspecție fiscală nr. 43.961/21.05.2010, care a reținut sume datorate nu doar cu titlu de impozit pe profit, ci și cu titlu de TVA, impozit pe veniturile obținute din transferul dreptului de proprietate asupra valorilor și părților sociale. Instanța, însă, nu poate avea în vedere, la soluționarea laturii civile, decât prejudiciul probat a se fi produs prin comiterea infracțiunii cu care instanța a fost sesizată”, spune Tribunalul București în motivarea deciziei sale. 
 
Ȋn ceea ce privește cuantumul sumei datorate cu titlu de impozit pe profit, instanța a avut în vedere „doar cuantumul prejudiciului identificat în raportul de constatare întocmit de specialiștii D.N.A., pe care și l-a însușit. Trimiterea în judecată a celor trei inculpați (n.r. – Zelivansky, SC Z.G. PROIECT SOLID DEVELOPER SRL și TEAMSET CONSULTANTS LTD) s-a dispus pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală doar sub aspectul neplății unei sume cu titlu de impozit pe profit, instanța neputând depăși limitele învestirii sale”, spune Tribunalul București, care a admis doar în parte acțiunea civilă formulată de partea civilă Statul Român și a dispus „obligarea în solidar a celor 3 inculpați la plata sumei de 2.575.576,05 RON, cu titlu de despăgubiri civile (impozit pe profit), precum și la plata accesoriilor fiscale.” 

Mai mult, în octombrie 2014 Tribunalul București a revocat sechestrul asiguratoriu instituit prin ordonanța de procurorii DNA asupra acțiunilor deținute de Zelivansky, prin societatea sa, la SC PIONIERUL SA. 

Și Zelivansky, dar și DNA au atacat decizia cu apel, iar în septembrie 2015, dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel București. La 28 octombrie 2015, instanța a rămas în pronunțare. Pe care a amânat-o, de trei ori, până în 26 noiembrie 2015, când Gideon Zelivansky a primit decizia definitivă: pedeapsa i-a fost redusă la 6 ani de închisoare. 

Curtea de Apel București a decis și menținerea sechestrului asigurator instituit prin DNA asupra pachetului de acțiuni de la PIONIERUL, dar și aplicarea unei pedeapse complementare: „4 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art.66 lit.a, b și g Cod penal”, „apreciind că interzicerea dreptului de a exercita activitatea de asociat, administrator sau președinte al unui Consiliu de Administrație, prev. de art.66 lit.g Cod penal, se justifică pe deplin întrucât de aceste calități s-a folosit inculpatul în activitatea infracțională”, se arată în motivarea deciziei.

Zelivansky n-a executat nicio zi de pușcărie. A doua zi după ce decizia de condamnare a rămas definitivă, față de el „a fost dispusă urmărirea națională”, deoarece „verificările și investigațiile efectuate pentru ducerea la îndeplinire a mandatului au relevat faptul că persoana condamnată a părăsit teritoriul României înaintea rămânerii definitive a pedepsei și se sustrage de la executare”, informează Poliția Română.

„Prin intermediul Centrului de cooperare Polițienească Internațională – Biroul Național Interpol, la data de 11 decembrie 2015 a fost instituită și urmărirea internațională”.

Cine este Gideon Zelivansky?

 Ȋn toamna anului trecut, numele lui a apărut în celebrul dosar Black  Cube. S-a spus că el e cel care a făcut legătura între firma  israeliană și Daniel Dragomir, ofițer SRI în rezervă, fost șef al  sectoarelor informativ - operative din Direcția Generală de Prevenire  și Combatere a Terorismului. 

 Informația a fost furnizată de Dan Zorella, fondator al Black Cube și  fost ofițer al Mosad. El a declarat, atunci când a fost audiat de  procurorii români prin comisie rogatorie: „Am primit o adresă din  partea unei persoane pe nume Daniel Dragomir, la sfârșitul lui  ianuarie 2016 (...). Daniel m-a abordat despre un proiect foarte  important și sensibil în România. Daniel m-a abordat printr-un tânăr  israelian pe nume Gidi Zelivansky, ca intermediar care s-a adresat  pentru a trimite un client. Nu-l  cunosc dinainte de acesta. Daniel mi-a spus că există o  problemă importantă pe care este interesat să o cercetăm în România în legătură cu DNA-ul – este vorba de inițialele autorității anticorupție. Iar apoi Gidi mi-a explicat că Daniel este un oficial din serviciile secrete române. Și am înțeles că nu dorește să vorbească prea mult la telefon și cere să-l întâlnim pe Daniel în București”, a precizat Dan Zorella procurorilor români.

„Ți s-a părut că Gidi cunoștea detalii?”, l-a întrebat anchetatorul român pe Zorella. „Doar titlul cercetării – a verifica informații legate de suspiciuni de corupție în organizația D.N.A., și în special față de șefa D.N.A.-ului”, a răspuns Zorella. Declarația lui a fost publicată de Ion Cristoiu pe blogul său, iar autenticitatea ei a fost confirmată de avocata lui Daniel Dragomir. Mai mult, un apropiat al fostului ofițer SRI a declarat jurnaliștilor de la România Liberă, că intermediarul „Gidi Zelivansky” este nimeni altul decât Gideon Zelivansky, proprietarul SC Pionierula SA. 

Gideon Zelivansky. Sau Gidon Zelivansky. Sau Gideon Zelivanschy. Cetățean israelian, căsătorit, născut la data de 29.07.1960 în Tel Aviv, domiciliat în Israel, Givatayim, str. Zhabotinsky 68 . Se afla deja în urmărire internațională în ianuarie 2016, atunci când Zorella spune l-a contactat, ca intermediar, din partea unui „oficial din serviciile secrete române”.
     
Zelivansky și-a început afacerile în România din 1999, înființând mai multe societăți comerciale, unde era acționar majoritar: AGILS IMPREX SRL, ISRO PRIVACOM SRL, GHITAL PRIVACOM SRL, devenită GHITAL TRANING SRL, GTNE PRIVACOM SRL, ZM PRIVACOM SRL, ZG PROIECT DEVELOPER SRL, devenită SC ZG PROIECT SOLID DEVELOPER SRL, TOTAL BUSINESS MANAGEMENT SRL, devenită TOTAL ECOCOLECT SRL, TEAMSEAT CONSULTANTS LTD.

Din 2001 și până-n 2015, el s-a legitimat pe teritoriul României cu 5 (cinci) pașapoarte diferite, alternând folosirea lor: în 2001, pașaportul israelian nr.9011044, eliberat la 15.07.1998; în 2003, pașaportul israelian nr.9198802, eliberat de autoritățile din Herzelya la 29.10.2001; în 2004, pașaportul nr.9998788, eliberat de autoritățile israeliene la 29.01.2004; în decembrie 2006 - pașaportul  nr. 9998788, din 2004; în iulie 2007 - pașaportul nr.11023900, eliberat la 28.06.2005 de autoritățile israeliene, valabil până la 27.06.2015; în februarie 2008 - pașaportul nr.11023900, din 2005; în iulie 2008 - pașaportul nr.9998788, eliberat de autoritățile israeliene la 29.01.2004; în martie 2009 - pașaportul nr.11023900, din 2005; în 2015 - pașaportul nr.22404766, eliberat de autoritățile israeliene la 23.08.2015, valabil până la data de 22.08.2025.

Este „Gidi Zelivansky” mai mult decât un om de afaceri venit să se îmbogățească în România?

IGRP: „Persoana e și în prezent urmărită național și internațional”

Ȋn toamna anului trecut, când numele său a fost adus în atenția opiniei publice de dosarul Black Cube, Zelivansky nu apărea pe site-ul Poliției Române, printre persoanele aflate în Urmărire Generală. Dar se afla cel al Interpol, unde figura ca fiind căutat de autoritățile române. La scurt timp însă, și urmărirea lui internațională avea să devină nepublică. 

Active News a solicitat Poliției Române informații despre posibila revocare a urmăririi lui Zelivansky. „Persoana la care faceți referire este și în prezent urmărită național și internațional, iar absența acesteia de pe paginile WEB nu atrage revocarea urmăririi”, ne-a comunicat IGPR

De ce fotografia și numele israelianului au dispărut de pe site-ul Interpol? „Începând cu luna mai a anului trecut, Secretariatul General al Interpol a transmis tuturor structurilor Interpol, din cele 191 de state membre, criteriile în baza cărora pot fi postate pe site-ul public Interpol persoanele date în urmărire internațională. Aceste criterii sunt următoarele: gravitatea infracțiunii comise și pericolul în care ar fi puse anumite persoane de cei urmăriți internațional (cu referire la integritatea fizică), precum și interesul public de a posta datele, pentru avertizarea publicului, în cazul infractorilor periculoși”, explică Poliția Română.

Ȋn acest moment, pe site-ul Interpol apar 106 persoane căutate de autoritățile române. Printre urmăriți există, contrar explicațiilor furnizate de IGPR, și condamnați pentru evaziune fiscală, fals în acte, trafic de influență, complicitate la spălare de bani.

Ȋl mai caută cineva acum pe Gideon Zelivansky? „Prin avocat, dar și în scris”, el este prezent la toate ședințele creditorilor SC Pionierul SA. Societatea a intrat în insolvență din 22 iunie 2015. 

Ȋn noiembrie 2015 Zelivansky, care avea 47,77% din totalul creanțelor, a fost ales președinte al comitetului creditorilor. Ȋntre timp, el a adunat 51,01% din creanțe, devenind creditor majoritar.

Ȋn ultima ședință a adunării creditorilor din 10 mai 2017, Zelivansky, care precizase ulterior „că la acest moment Pionierul are resursele financiare pentru plata datoriilor”, iar „o vânzare a activelor în procedura insolvenței s-ar face la un preț mai mic decât prețul de piață și ar presupune cheltuieli suplimentare, fiind astfel prejudiciată societatea Pionierul”, s-a declarat de acord „prin avocat, dar și în scris”, cu aprobarea unui regulament de vânzare pentru bunuri imobile.

Contactat de Active News, Dură Sergiu Ionică, administrator judiciar al SC PIONIERUL SA, a declarat că Gideon Zelivansky participă la adunările creditorilor în baza unor „drepturi civile, care n-au fost îngrădite”. 

A reușit statul român să recupereze prejudiciul creat de Zelivansky, prin firmele sale? Anul trecut, Z.G. PROIECT SOLID DEVELOPER SRL figura pe lista persoane juridice care înregistrează obligații fiscale restante la bugetul de stat, cu 15.928.151 RON - total obligații fiscale.