ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Justiției organizează, luni, o dezbatere publică privind proiectele de ordonanță de urgență care vizează grațierea și modificarea codurilor penale, la care sunt așteptate peste 200 de persoane.
 
ACTUALIZARE 11:30 Gigi Becali a luat cuvântul și a susținut că proiectul de lege privind modificarea ordonanțelor este „șmecheresc".  Totodată, Becali a semnalat faptul că în cadul ANP se promovează nepotismul: „Se calcă în picioare ăia de la ANP, rude, neveste, copii, toți angajați acolo”.
 
„După un an de la eliberare trebuie să plătești prejudiciul. Dacă nu, se revocă eliberarea. Dați drumul la oameni! Nu mai țineți oamenii, că nu sunteți stăpâni pe oameni!

Proiectul pe care l-ați făcut este un proiect șmecheresc. Grațiază numai faptele de abuz de serviciu și accidentele rutiere. De aia l-am numit șmecheresc. De aia oamenii au ieșit pe stradă. Vișinescu ar fi, în trei ani, acasă. Grațiază doar abuzul în serviciu, nu evaziunea. Trebuie să ții cont de 50.000 de oameni. Dar proiectul trebuie să se dea, fiindcă am fost acolo, știu ce se întâmplă. Cea mai mare problemă este ANP-ul.

Dacă tot se face grațiere, ar fi bine să iasă 6-7000 de oameni, nu o mie. Am 10 infracțiuni ușoare, care trebuie grațiate. 

Abuzul în serviciu îl faceți 3 ani. Deci ăla care a furat un cârnat stă în pușcărie, fiindcă e furt, iar ăla care a furat 200 de milioane de euro nu stă, fiindcă e abuz în serviciu.
 
Între 3-4 ani să se dea grațierea. Știți de ce? Pentru că nu știu la pușcărie niciun politician care are între 3-4 ani pușcărie. Am propus să rămână pedeapsa la abuzul în serviciu așa. Și am propus faptele care trebuie să se grațieze. Pentru că sunt 10 fapte care să se grațieze, adică ușoare. Păi dacă tu te șantajezi cu el «dă-mi 5.000 de euro că te spun lu nevastă-ta că ai fost cu o femeie», nu se grațiază asta, e șantaj.

Ei nu grațiază șantajul, ei grațiau abuzul în serviciu. E respectul față de oamenii din stradă. Și ei nu au vrut. Nici nu vreau, decât abuzul în serviciu. Grațierea asta știu pentru cine se făcea, da? Nu vreau să îmi fac dușmani , dar doar atâta îi transmit: așa ceva nu se face.

Eu nu aveam cum să nu vin pentru că eu știu cum e în pușcării, este jale. Cea mai mare problemă a pușcăriilor știți care este? La ANP (n.r. Gigi vorbește despre Comisiile de eliberare condiționată) sunt persoane de 30-40 de ani cu mentalitate criminală". a declarat patronul din Pipera. Imediat după ce și-a susținut discursul, Becali a părăsit sala de dezbateri și a cerut presei să-l urmeze.

 
 
Știrea inițială
  
Dezbaterea are loc la o zi după ce zeci de mii de oameni au manifestat în București împotriva celor două proiecte. Manifestații la care au participat, în total, peste 30.000 de oameni au avut loc, duminică, și în Cluj-Napoca, Sibiu, Brașov, Iași, Timișoara, dar și în diaspora. O altă demonstrație a fost anunțată, pe Facebook, pentru luni dimineață, în fața Ministerului Justiției.

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a anunțat că la dezbatere, programată să înceapă la ora 10.00, sunt așteptați toți cei care s-au înscris (peste 200 de persoane), lucrările urmând să aibă loc, cel mai probabil, în două serii, din cauza capacității limitate a sălii.

Jurnaliștii vor avea acces la dezbatere, deși inițial urmau să participe doar la o declarație de presă după eveniment.

Dezbaterea publică privind proiectul de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală și proiectul de Ordonanță de urgență privind grațierea unor pedepse este programată luni, între orele 10.00 și 12.00 la sediul Ministerului Justiției (MJ), Sala de consiliu, etajul I, precizează reprezentanții MJ.

Timpul alocat fiecărei intervenții este de trei minute pentru fiecare asociație, respectiv participant individual, potrivit MJ.

Proiectul de ordonanță de urgență promovat de Ministerul Justiției prevede grațierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum și jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreținere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani și a celor cu boli incurabile în faze terminale.

Prevederile nu se aplică recidiviștilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei și nici celor care comit infracțiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal și din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la 7 la 3 ani de detenție nivelul maxim al pedepsei și eliminând sancțiunea cu interdicția privind ocuparea unei funcții publice.

În ceea ce privește conflictul de interese, printre cei menționați că beneficiari ai folosului patrimonial de pe urmă faptei comise de funcționarul public nu se vor mai regăsi și cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunțurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de șase luni de la data comiterii faptei reclamate.