ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Directorul Sălii Polivalente din Bucureşti a fost reţinut, cu puţin timp în urmă, de procurorii anticorupţie. Octavian Bitu e acuzat de şantaj şi luare de mită.

Octavian Bitu ar fi cerut mită 10.000 de euro și foloase materiale de la un om de afaceri, promițând în schimb stingerea unui proces între compania care deține Sala Polivalentă și firma denunțătorului. 

Iată comunicatul DNA:

"Octavian Bitu ar fi cerut mită 10.000 de euro și foloase materiale de la un om de afaceri, promițând în schimb stingerea unui proces între compania care deține Sala Polivalentă și firma denunțătorului.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 01.09.2015, până la data de 02.09.2015, a inculpatului BITU OCTAVIAN, director al Complexului Sportiv Național – Sala Polivalentă din București, aflat în subordinea Ministerul Tineretului și Sportului, pentru comiterea infracțiunilor de șantaj și luare de mită.

Din ordonanța întocmită de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:

În perioada aprilie - august 2015, inculpatul Bitu Octavian, în calitate de director al Complexului Sportiv Național – Sala Polivalentă din București, a pretins de la un om de afaceri, denunțător, suma de 10.000 euro și foloase materiale constând în cedarea construcției deținute de firma denunțătorului către o firmă la care asociat, cu o cotă de 50%, să fie o persoană apropiată lui Bitu Octavian, în vederea valorificării construcției în activități comerciale. Despre valoarea construcției, din care Bitu Octavian a solicitat practic jumătate pentru derularea de activități comerciale, denunțătorul a afirmat că este de minimum 180.000 euro, conform actelor contabile ale firmei. În schimbul banilor și foloaselor materiale pretinse, Bitu Octavian l-a asigurat pe denunțător că va stinge procesul civil aflat în derulare între CSN Sala Polivalentă și firma denunțătorului și va prelungi contractul de închiriere a terenurilor pe care se află construcția firmei. Bitu Octavian, față de același denunțător, în schimbul banilor și foloaselor pretinse, s-a angajat ca, la viitoarea licitație pentru închirierea terenurilor, câștigătoarea să fie o firmă la care denunțătorul și un apropiat al lui Bitu Octavian să fie asociați.

Pe terenurile pe care le închiriase de la Complexului Sportiv Național – Sala Polivalentă, firma denunțătorului construise o clădire pentru care, în cursul anului 2013, avea un contract de închiriere cu un restaurant.

În aceste condiții, în luna aprilie 2013, inculpatul Bitu Octavian, directorul CSN – Sala Polivalentă din București, a amenințat o denunțătoare că îi vor fi reziliate contractele de închiriere pentru terenuri, dacă nu va renunța la contractul de închiriere a construcției, astfel încât construcția să fie închiriată unei firme indicate de inculpat. În săptămâna ulterioară primei amenințări și în luna mai 2013, Bitu Octavian a reiterat amenințările și a înștiințat-o pe denunțătoare că, dacă nu este de acord cu propunerile lui de renunțare la chiriașul de atunci al clădirii și pentru atribuirea acesteia unei firme desemnate el, va determina rezilierea contractului de închiriere a terenurilor pe care a fost construită clădirea.

La data de 1 septembrie 2015, procurorii anticorupție au procedat la constatarea infracțiunii flagrante, în momentul în care Bitu Octavian a primit de la denunțător suma de 10.000 lei.

Inculpatului BITU OCTAVIAN i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat, la data de 2 septembrie 2015, Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile."