ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Evenimentul zilei prezintă colaborarea fără rezerve dintre cele două instituții, SRI și DNA, prezentând istoria secretă a protocoalelor dintre ele, documente care stau la baza controversatei structuri cunoscute sub numele generic „Binomul”. 

Articolul din Evenimentul Zilei face o analogie cu situația de după Al Doilea Război Mondial, „când cetățenii germani supraviețuitori se întrebau cum a fost posibil așa ceva?, atunci când au aflat de ororile săvârșite de către regimul fascist. Păstrând proporțiile, același lucru încep să se întrebe și românii cu privire la gravele încălcări de lege, de drepturi și libertăți constituționale, comise de sinistra creație a Regimului Traian Băsescu, Cooperativa de Poliție Politică SRI-DNA”.
 
Astfel, în data de 8 decembrie 2015, potrivit unui comunicat public, Uniunea Națională a Judecătorilor din România solicitate CSAT-ului să-i comunice toate hotărârile care reflectă relația dintre serviciile de informații ale statului cu Justiția. Din răspunsul primit reiese că întreaga cooperare inter-instituțională s-a materializat în „constituirea de echipe mixte, cu reprezentanți ai organelor de urmărire penală, în scopul contracarării riscurilor derivate din derularea unor activități cu caracter infracțional”.
 
Această situație însă este în neconcordanță cu Codul de Procedură Penală care specifică faptul că urmărirea penală se efectuează potrivit legii doar de către procurori și de către polițiștii judiciariști, iar prezența SRI-ului este complet nejustificată, fie chiar și în cel mai mărunt segment al activității judiciare.

Mai departe, în data de 16 februarie 2016, Curtea Constituțională a stabilit ca SRI să nu poată avea dreptul de a desfășura activități de supraveghere tehnică în faza de cercetare penală.

Astfel, o altă eroare legislativă indicată de Evenimentul Zilei arată în document că Hotărârea secretă a CSAT, prin protocoalele încheiate de Ministerul Public cu SRI, a stat la baza modificării Codului de Procedură Penală, lege organică, ceea ce contravine Constituției țării care declară Parlamentul drept unica autoritate legiuitoare.

Mai departe, într-o adresă ilustrată de ziariștii de la Evenimentul Zilei, se arată că șefa DNA, pentru care semnează adjunctul ei, procurorul Marius Iacob, le aduce la cunoștință celor de la Serviciul Tehnic al instituției că „în interesul cercetărilor penale care se efectuează” și conform cu încheierea de ședință dată în dosar, urmează să procedeze la „punerea în executare a măsurii dispuse”. Adică, trecerea la interceptări, supravegheri, urmăriri, filmări, la activități din atribuțiunile acestui Serviciu Tehnic. 

Surprinza acestui aspect este determinată de menționarea unui „beneficiar secundar”, unitățile militare UM0127 București și UM0764 Constanța. Indicative ce desemnează unitățile SRI București și SRI Constanța.