ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Raportul comisiei din 2007 care s-a ocupat de arhiva SIPA a fost prezentat de Evz. Documentul, cu mențiunea „Secret de serviciu” arată o serie de nereguli: documentele copiate, un xerox depozitat chiar în spațiul de arhivă și acte care au ajuns la Monica Macovei, dar apoi li s-a pierdut urma, scrie Mediafax.

Ministerul Justiției a publicat lista celor care au avut acces în arhiva SIPA după desființarea acesteia, fiind consemnate 22 de vizite.

În 2008, moment în care raportul a fost înregistrat, ministru al Justiției era Cătălin Predoiu, la un an după ce comisia l-a constituit în data de 31 martie 2007.

Conform acestui raport, printre principalele nereguli constatate se află: păstrarea, procesarea, multiplicarea și distrugerea informațiilor secrete de stat. „Unele documente apar în dosare diferite, în foarte multe cazuri exemplarele 1 și 2 se repetă sau apar în dosare sau volume diferite, în copie xerox”.

S-a remarcat și faptul că alte documente aveau numărul de înregistrare scris cu creionul.

„Se remarcă ștersături cu pasă corectoare, renumerotarea notelor informative, copierea cu suport de hârtie imprimată pe verso. De asemenea, unele documente prezintă mețiunea: s-a făcut xerox, altele sunt xerocopii, precum și mențiunea nota de pe dischetă. (…) Tot în ordinul factorilor decizionali anterior, a fost dispusă operațiunea de rescriere a hard diskurilor aflate în incinta Direcției Naționale de Protecție și Anicoruție”, se mai arată în raport.

O problemă apare atunci când comisia constată că nu a fost identificat ordinul ministrului prin care s-a făcut această operațiune.

În privința mediilor de stocare electronică, a fost găsit un dosar conținând 11 plicuri sigilate, ștampilate și semnate, conținând probabil CD-uri, precum și o cutie ce conține un hard disk marca Seagate, precum și CD-uri și dischete nesigilate. Mai mult, în incinta arhivei SIPA se afla un copiator.

„În zona proximă spațiului de depozitare a arhivei, Comisia a identificat un multifunctional Xerox, activat prin cheie de acces folosit anterior pentru executarea de copii Xerox după documentele aflate în arhivă. Pe toată durata activității comisiei, xeroxul a fost depozitat în afara spațiului de arhivă, fiind sigilat.”

La nivelul Serviciului de Informații Clasificate, a fost identificată o arhivă redusă de documente aparținând fostei DGPA și fostei SIPA. Documentele făceau parte din categoria documentelor clasificate, dar nu erau înregistrate sau erau înregistrate defectuos.

„Această component importantă a arhivei operative a fostei DGPA a fost inventariată de către o comisie desemnată de către fostul ministru Monica Macovei, fiind formată din domnul Paul Dumitriu, Nicolae Neagoe, Flavius Crăzni și Aldea Nicolae. Ca și la data inventarierii lor, nici în prezent aceste documente din arhiva operative nu sunt înregistrate în registru special conform prevederilor legii. Documentele clasificate sunt păstrate în fișete fără a avea rezoluție de arhivare din partea Ministerului Justiției. Membrii Comisiei desemnată prin Ordin în annul 2005 au ridicat documente din arhiva operative aflată în cadrul Serviciului de Informații Clasificate din Ministerul Justiției pe care le-au predat ministrului Justiției Monica Macovei.”

În raport, membrii comisiei din 2007 susțin că nu pot stabili dacă aceste documente au fost restituite de membrii comisiei anterioare sau de către ministrul Justiției de la acea vreme, Monica Macovei, și nici dacă „au fost dispuse alte măsuri de valorificare de către Monica Macovei”.

În aceste condiții, comisia propune sesizarea Serviciului Român de informații – Oficiul de Supraveghere a secretelor de stat, dar și constituirea unei noi comisii mai numeroase care să finalizeze activitatea de stabilire a destinației arhivei.

„Obiectul activității acestei noi comisii este exclusiv stabilirea destinației fiecărui document din arhiva fostei DGPA, propunerile de predare și destinația acesteia urmând a fi înaintate spre aprobare Consiliului Suprem de Apărare a Țării, pentru aviz conform”.

Aceasta a fost a treia comisie constituită pentru a se ocupa de arhiva SIPA. Prima, dispusă de Monica Macovei nu a reușit să respecte termenul de 30 iunie 2006 pentru finalizarea procesului de inventariere.

Din a doua comisie, constituită în 2007, au făcut parte doar doi membri: judecătorul Cristi Danileț (membru și în prima comisie de inventariere) și procurorul Paul Dumitriu. Cei doi aveau la dispoziție trei luni să prezinte un raport, dar, potrivit documentului prezentat de EVZ, aceștia nu și-au dus la îndeplinire obligațiile și nu au prezentat un raport cu propuneri privind destinația arhivei operative.

A treia comisie, constituită în 31 martie 2007, din care făceau parte judecători, procurori, consilieri ai ministrului urmau să stabilească activități prealabile predării arhivei DGPA. Membrii Comisiei, Iosif Marius, Laura Iuliana Scântei, Horia Georgescu, Vasilica Bura, Monica Boboc, Dan Mînzală și Andreea Ist, au făcut nu mai puțin de 17 deplasări la arhiva SIPA.