ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 20:20 După condamnarea primită în dosarul „Gala Bute”, Elena Udrea amenință că va face dezvăluiri inclusiv despre judecătoarele care au făcut parte din completul ce a dat verdictul.

Udrea a insistat că sentința este doar o victorie de etapă a sistemului și că bătălia continuă pe viață și pe moarte.

„Consider că această sentință este abuzivă, că este o victorie de etapă a sistemului. Cred că judecătoarelor le-a luat atât timp să se gândească cum să dea pedepsele să cadă logic. Nu există nimic. Există o declarație a lui Nastasia că a primit o geantă. Pe această declarație eu am fost condamnată. Cred că la Nastasia s-a oprit, altfel nu îmi imaginez cum și-a făcut averea pe care o are. Bătălia este pe viață și pe moarte. Mai am foarte multe lucruri de spus, inclusiv despre cele care m-au judecat. Nu am vrut până acum să se considere că pun presiune pe completul de judecată”, a declarat Elena Udrea, la Antena 3.

Totodată, aceasta a lansat un atac la adresa șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Fostul ministru a susținut că șefei DNA i-a fost frică să o acuze când stăteau amândouă la mese, deci acum nu are cum să prezinte prea multă credibilitate.

În plus, Udrea a remarcat faptul că „sistemul” încă e prezent, chiar dacă a rămas doar într-un picior: Kovesi.

„Nu cred că din cauza mea au intrat oameni nevinovați în pușcărie. Faptul că am făcut parte dintr-o guvernare nu înseamnă că nu se pot face abuzuri împotriva mea. E adevărat că există dosare care se judecă corect, care sunt trimise înapoi, mai ales în ultimul an. Dosarul meu a fost pornit acum doi ani, când nici frunza nu mișca împotriva doamnei Kovesi. Din păcate mai sunt judecători care mai tremură în fața sistemului. Dacă în Gala Bute a avut loc vreo ilegalitate, vreo ilegalitate săvârșită de către Elena Udrea, de ce nu s-a descoperit încă din 2010, de când datează acest dosar? Dacă doamnei Kovesi i-a fost frică să mă acuze când statea cu mine la mese, acum trebuie să o credem, când este alt regim la putere? Astfel de situații nu se întâmplau când era Traian Băsescu la Cotroceni. Fratele fostului președinte a fost arestat când acesta era la Cotroceni. Doamnei Kovesi și sistemului nu le era frică, dacă au făcut asta. Eu vă asigur că niciodată, dacă ar fi fost altfel ar fi fost procurori care ar fi spus acum, sistemul se apăra pe sine. Dacă sistemul a decis să-l aresteze pe Voiculescu, nu pentru Băsescu a făcut-o.

Eu mi-am asumat că poate nu știam care erau acțiunile sistemului, dar când mi-am dat seama de ce se întâmplă am ieșit și am spus public.Nu știam că sistemul format dintr-un general de Securitate, de SRI, șefa DNA, șefa ICCJ, încearcă să pună mâna pe putere. Notele SRI nu făceau referire la Elena Udrea. Dacă aveau vreo bănuială că eu am făcut ceva, de ce nu i-au spus nimic președintelui? Am văzut aceste note ale SRI. Informațiile care erau nu erau despre Udrea, ci despre acești oameni care făceau afaceri între ei. Declarațiile lor sunt folosite doar acestea ca probă împotriva mea. Vă promit că vom discuta aceste subiecte dacă mă invitați”, a declarat Elena Udrea.

 ACTUALIZARE 18:30 Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca fostul ministru Elena Udrea să plătească aproape 3 milioane euro despăgubiri în dosarul „Gala Bute".

În decizia prin care Udrea a fost condamnată la 6 ani închisoare cu executare se arată că aceasta trebuie să achite suma de 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile către Autoritatea Națională pentru Turism, dar și sumele de 695.367 lei și 296.076 lei, precum și să restituie echivalentul în lei la cursul BNR de la data plății a sumei de 600.000 euro către martorul Corin Boian și a sumei de 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean.

În același dosar, instanța a dispus ca Rudel Obreja, fost președinte al Federației de Box, condamnat la cinci ani închisoare cu executare, să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL) către Ministerul Finanțelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, i se confiscă suma de 3.000.000 lei.

Înalta Curte a respins, ca nefondate, cererile de despăgubiri civile formulate de părțile civile Transgaz Mediaș, Oil Terminal Constanța, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Națională a Apelor Minerale, Romgaz Mediaș, Hidroelectrica, IAR Ghimbav, Transelectrica.

Se menține măsura asigurătorie instituită asupra bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea inculpaților Elena Udrea și Rudel Obreja. Instanța a ridicat însă măsura asigurătorie instituită asupra bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea fostului ministru al Economiei Ion Ariton, după ce acesta a fost achitat.

Instanța a mai decis ca Udrea, Tudor Breazu, condamnat și el în dosar, și Rudel Obreja să plătească fiecare câte 20.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Restul inculpaților au de achitat câte 15.000 lei cheltuieli judiciare.

Știre inițială

Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a fost condamnată la șase ani de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu în dosarul "Gala Bute", decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nefiind definitivă.


În același dosar și Rudel Obreja, fostul președinte al Federației Române de Box, a fost condamnat marți de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul "Gala Bute" la cinci ani de închisoare cu executare.

Rudel Obreja a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, Gheorghe Nastasia a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare, iar Ana Maria Topoliceanu a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, în timp ce fostul mnistru al Economiei Ion Ariton a fost achitat. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la Completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

 Elena Udrea a fost condamnată la cinci ani de închisoare pentru luare de mită, patru ani pentru o altă faptă de luare de mită, șase ani pentru o a treia infracțiune de luare de mită și tot șase ani pentru abuz în serviciu. Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au dispus, după contopirea pedepselor, ca Udrea să execute șase ani de închisoare.

Instanța a mai dispus achitarea Elenei Udrea pentru tentativa de folosire de declarații false ori incomplete.

 Rudel Obreja, fost președinte al Federației Române de Box, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Instanța a constatat că fapta este concurentă cu cea pentru care Obreja a fost condamnat de Tribunalul București, a contopit pedepsele și a dispus ca Obreja să execute cinci ani de închisoare.

Gheorghe Nastasia, fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, a primit o pedeapsă de patru ani de închisaore cu suspendare.

Ana Maria Topoliceanu, fostul director al Companiei Naționale de Investiții, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat.

Fostul consilier al Elenei Udrea, Ștefan Lungu, a primit o pedeapsă de un an și șase luni de închisoare cu suspendare.

Fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la luare de mită.

Instanța a mai dispus condamnarea omului de afaceri Dragoș Botoroagă la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare.

Sentința poate fi contestată la Completul de cinci judecători al instanței supreme, care va da o decizie definitivă în dosarul "Gala Bute”. 

 

Știre în curs de actualizare