ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A fost arestat, judecat și condamnat la pușcărie. A executat pedeapsa, a fost eliberat condiționat, iar apoi a fost achitat. După 15 ani de la întâmplarea care avea să-i arunce în aer întreaga viață. 

Petrică Manolachi (37 ani) a fost achitat, vineri, 28 aprilie, de judecătorii Curții de Apel Iași. Ȋn 2002, el a fost acuzat că ar fi participat la o tâlhărie. Ȋntre timp, bărbatul a executat 3 ani și 4 luni de închisoare, informează Ziarul de Iași

După ce s-a eliberat din pușcărie, CEDO s-a pronunțat asupra cazului său, amendând România pentru modul defectuos în care bărbatul a fost cercetat și judecat. Ȋn decizia CEDO se arată că Manolachi „a fost găsit vinovat pe baza unor mărturii care, ele însele, fuseseră suficiente să determine instanța de fond să se îndoiască de temeinicia acuzației formulate împotriva sa pentru a motiva soluția de achitare.”

Ȋn baza deciziei CEDO, Petrică Manolachi a cerut rejudecarea cazului său și a obținut achitarea. „În temeiul disp. art.421 aliniatul 1 punctul 1 litera b Cod procedură penală respinge, ca nefondat, apelul promovat de Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași (cu referire la revizuentul Manolache Petrică, conform deciziei ÎCCJ nr. 141/A/21.04.2015), împotriva sentinței penale nr. 760/19.12.2002 a Tribunalului Iași, pronunțată în dosarul penal nr. 7924/2002, sentință pe care o menține”, se precizează în minuta Hotărârii 335/2017 emisă vineri de Curtea de Apel Iași.

„Am pierdut ani din viață cu acest proces", le-a declarat Petrică Manolachi jurnaliștilor de la Ziarul de Iași. Lupta lui cu sistemul judiciar din România a început pe când el avea 22 de ani. Acum este căsătorit, are doi copii și speră ca întreg coșmarul să fi luat sfârșit.

Fapta pentru care Petrică Manolachi a făcut pușcărie datează din data de 18 aprilie 2002. Procurorii l-au acuzat că în acea zi, alături de alte două persoane, Constantin Damian și Bogdan Ghiciuc, ar fi jefuit o femeie de 71 de ani despre care credeau că are bunuri în locuință. Tâlhăria ar fi fost comisă de ultimii doi, Manolachi fiind considerat de acuzare complice. Concret, acesta ar fi sunat la ușa victimei susținând că strânge fonduri pentru biserică, moment în care ceilalți doi ar fi intrat în casă. Damian și Ghiciuc ar fi comis jaful, în timp ce Manolachi stătea de pază, au mai considerat atunci procurorii. 

Ieșeanul a fost arestat timp de 8 luni, fiind eliberat abia după ce prima instanță din Iași, în 2003, l-a achitat, din lipsă de probe. Parchetul a formulat apel și Manolachi a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. 

Bărbatul a declarat, pentru ziarul de Iași, că, în faza de apel, nu s-au realizat audieri, nu i s-a permis ultimul cuvânt și nu s-a admis cererea sa de strămutare. „Nici măcar nu mi-au cerut buletinul", rememorează Manolachi. Sentința a rămas definitivă și la Înalta Curte de Casație însă, considerându-se nevinovat, ieșeanul nu a vrut să se predea și a fost încarcerat abia în 2010, când primul său copil avea câteva luni. 

Manolachi a executat 3 ani și 4 luni de închisoare, fiind eliberat condiționat pe 23 august 2012. În martie 2013, CEDO a decis să condamne statul român la plata unor daune de 3.000 de euro, considerând că Petrică Manolachi nu a avut parte de un proces echitabil. În baza soluției CEDO, justiția de la noi a redeschis dosarul. Două complete au decis până acum ca ieșeanul trebuie achitat pentru faptele imputate din 2002, însă, judecata realizându-se pe vechea legislație penală, Parchetul încă mai are dreptul să formuleze, în termen de 10 zile, recurs.

„A fost o soluție asteptată. Pot să vă zic că mi-a fost frică o perioadă, pentru că doamna care m-a condamnat este acum șefa Secției Penale la Curtea de Apel. Am văzut însă că judecătorii din complet și-au făcut treaba. Nu am să pot să înțeleg însă tupeul Parchetului de a face apel", a declarat Manolachi pentru Ziarul de Iași. 

El spune că polițiștii sau procurorii care au lucrat la cazul său au comis abuzuri în timp ce îl anchetau, însă cu toți au ajuns persoane importante în justiție. „Acest proces mi-a influențat viata, și mă simt ca după un război, dus din 2002 până în prezent. Am reușit abia acum câțiva ani să mă redresez. Am avut de plătit datorii până acum câțiva ani din cauza acestui proces", mărturisește tânărul. 

Manolachi, care lucrează în prezent ca administrator la o firmă, spune că se gândește să dea în judecată România pentru anii pe care i-a petrecut în închisoare.