ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a declarat luni, după ce a iesit de la Curtea de Apel Constanța, unde s-a judecat cererea sa de revocare a controlului judiciar, că și-a susținut nevinovăția și că pe el nu îl afectează că este „acuzat pe nedrept”, dar că „afectează Biserica”. Totodată, avocatul înaltului prelat a afirmat că acuzațiile procurorilor sunt nefondate.

„Am avut ocazia să susțin nevinovăția pentru că cele inciminate nu există. Atât am de spus. Și am întrebat cui folosește să umilească Biserica. Pe mine, personal, nu mă afectează că sunt acuzat pe nedrept, dar afectează Biserica, pentru că reprezint Biserica. Probele se vor dovedi că, de fapt, nu s-au găsit”, a declarat IPS Teodosie, luni la prânz, la ieșire din sala de judecată.

Avocatul Arhiepiscopului Tomisului, Maria Vasii, a afirmat că acuzațiile aduse acestuia nu sunt fondate pe dovezi și că, în opinia sa, și procurorii vor ajunge la aceeași concluzie.

„Se vorbește că arhiepiscopul Tomisului a încasat anumite subvenții de la APIA pentru acea cultură de vie de la Nazarcea. V-aș ruga să aveți în vedere că discutăm nu de 350 de hectare, atât este întreaga suprafață, ce cuprinde și suprafețele arabile sau pășune, discutăm de aproximativ 117 hectare de vie. Nu numai că fondurile de la APIA nu au ajuns, ci Arhiepiscopia a alocat fonduri foarte importante pentru susținerea acestei culturi, sigur că erau neîndestulătoare”, a afirmat Maria Vasii.

Vasii susține că subvențiile au fost folosite în scopul în care au fost luate și că nu IPS Teodosie s-a ocupat de vie, ci avea un departament în acest sens.

„Dacă Parchetul era interesat să afle adevărul, ar fi observat centralizatoarele care arătau circuitul banilor, ar fi observat că toate aceste subvenții au fost folosite în scopul în care au fost luate. Aceste subvenții se dădeau pe suprafață, așa se numesc, nu pe cultură. Nici măcar procurorii nu îl acuză pe înaltul prelat că a falsificat documentele privind suprafețele, iar APIA dădea aceste subvenții pe suprafață. (...) Credeți că înaltul prelat se ocupa de vie? Nu. Avea un departament care era desemnat în a aplica corect legea. Nu are niciun document semnat de înaltul prelat, cu toate acestea, dânsul este acuzat de această fraudă”, a spus avocatul.

Referitor la cealaltă acuzație a procurorilor în cazul arhiepiscopului Tomisului, luare de mită, Maria Vasii a spus că există la dosar interceptări care arată că arhiepiscopul refuză să primească plicul cu bani.

„Această penibilă faptă de corupție, 500 de euro. Discutăm cu toții dacă înaltul prelat, care aparține unei biserici autocefale, separate de ierarhia de stat, poate avea calitatea de funcționar public, ca să răspundă pentru luare de mită. La dosar sunt interceptări care arată refuzul vehement pe care dânsul îl adresează celui care întinde plicul cu cei 500 de euro. Nici nu vede câți sunt acolo, doar refuză vehement. (...) Avem dreptul să spunem că acuzația este nefondată”, a mai declarat Vasii, care a precizat că de la instanță va merge la DNA pentru a depune documente care dovedesc nevinovăția arhiepiscopului.

Maria Vasii a mai menționat că arhiepiscopul Tomisului nu are pe cine îmbogăți, pentru că nu are familie, având doar hainele bisericești pe car ele poartă cu cinste.

„Ierarhul nu are familie, nu are pe cine să îmbogățească, nu are pe nimeni. Tot ce are sunt aceste straie pe care le poartă cu cinste. Regretăm modul în care poate dumnealui ca persoană a provocat poate cine știe ce patimi publice, dar cu siguranță nu sunt justificate de acuzații”, a spus Vasii.

În timp ce IPS Teodosie ieșea din sediul instanței, o femeie s-a pus în fața presei ca să îl apere pe arhiepiscop, spunând că acesta „e omul lui Dumnezeu”.

Magistrații Curții de Apel au rămas în pronunțare privind revocarea controlului judiciar în cazul arhiepiscopului Tomisului.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus luare măsurii preventive în cazul arhiepiscopului Tomisului în data de 17 octombrie, în dosarul în care acesta este cercetat pentru luare de mită și folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

De asemenea, procurorii anticorupție au dispus începerea urmăririi penale față de Stere Beca, Bogdan-Petrișor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu și Ciprian-Ioan Cojocaru, mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului la data faptelor, dar și față de Aurelian Ștefan, pentru tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În perioada 2010 – 2016, Teodosie Petrescu, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalți inculpați, a folosit și prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) pentru a primi fonduri europene.

„În declarațiile prezentate la APIA, inculpații au declarat în mod nereal că utilizează anumite suprafețe agricole având categoriile de folosință «vii pe rod cu struguri pentru vin»/«vii pe rod cu struguri nobili pentru vin», în condițiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi”, arată DNA.

Potrivit procurorilor, ”un alt aspect fals prezent în cuprinsul declarațiilor depuse în perioada respectivă a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC) și cerințele legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, sănătatea publică, sănătatea animalelor și sănătatea plantelor, reglementate prin legislația națională, pe toată suprafața agricolă a exploatației și pentru activitatea agricolă pe care o desfășoară”.

Faptele au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafață unică (SAPS), totalizând 1.356.973 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 148.610,21 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei, în anul 2016 plățile nefiind încă autorizate (această faptă a rămas în faza tentativei).

DNA mai arată că, în primăvara anului 2016, IPS Teodosie a primit 500 de euro de la o persoană, pentru a dispune ”ca persoana în cauză să primească remunerație legală pentru activitatea pe care o desfășura într-o parohie”.


IPS Teodosie a fost audiat, luni, 17 octombrie, timp de aproape două ore, la sediul DNA Constanța. El nu a făcut declarații jurnaliștilor nici la intrarea, nici la ieșirea de la DNA.

Arhiepiscopul Tomisului a mai fost anchetat de procurorii anticorupție pentru luare de mită, fiind suspectat că a primit 850 de euro de la o persoană pentru a o ajuta să se înscrie la Facultatea de Teologie a Universității ”Ovidius”, IPS Teodosie fiind decanul acelei facultăți. În acest dosar, în urmă cu doi ani, arhiepiscopul Tomisului a fost scos de sub urmărire penală, el precizând atunci că nu a fost găsită nicio probă împotriva sa.

De asemenea, în vara acestui an, IPS Teodosie a fost citat la DNA, pentru a fi audiat ca martor în dosarul privind cărțile scrise în penitenciar, pe motiv că el a girat cartea "Muntele Athos, patria ortodoxiei", scrisă de Gigi Becali.