ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dacă fostul președinte al țării, Ion Iliescu, va fi găsit vinovat în dosarul Mineriadei, acesta ar putea primi o pedeapsă între 15 și 25 de ani de închisoare, în ciuda vârstei sale înainte, de 86 de ani. La 91 de ani, Alexandru Vișinescu a fost condamnat la 20 de ani de închisoare.

Ion Iliescu este unul dintre cei mai în vârstă români aflați sub cercetare penală pentru crime împotriva umanității. El este anchetat de procurorii militari în dosarul privind mineriada din 13-15 iunie 1990.

Doar două persoane au avut o vârstă mai înaintată ca a fostului președinte în timpul cercetării și apoi au fost condamnate pentru fapte asemănătoare. Este vorba de Alexandru Vișinescu (născut în 1925), cercetat la 88 de ani și condamnat în 2016, la 91 de ani și fostul comandant al penitenciarului de la Râmnicu Sărat, unde erau torturați deținuții politici, informează Libertatea.

Cel puțin 13 persoane au murit în urma torturilor comandate de Vișinescu. În dosarul Mineriada, anchetatorii au descoperit că 1.200 de persoane au fost reținute împotriva voinței lor și o mare parte dintre ele au fost bătute și torturate.

Al doilea caz a fost cel al lui Ion Fecior, comandantul coloniei de muncă de la Periprava, condamnat la 20 de ani în acest an, dar decizia nefiind definitivă.

În ciuda acestor precedente, Ion Iliescu nu a dat semne să fie îngrijorat: „Să cerceteze, care este problema? Voi fi chemat, voi dialoga, voi răspunde. Probabil au primit sesizări, oamenii sunt datori să cerceteze, să ducă lucrurile până la capăt”, a declarat fostul președinte, care a precizat că „nu are ce să își reproșeze” în acest dosar.

În Dosarul „Mineriada” mai sunt cercetați și Miron Cozma și Petre Roman, care riscă pedepse asemănătoare.