ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 14:10 Sebastian Ghiță rămâne sub control judiciar cu interdicția de a părăsi țara, instanța a respins arestarea

Completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis, marți, să respingă solicitarea DNA de înlocuire a controlului judiciar cu arestul preventiv în cazul lui Sebastian Ghiță, astfel că fostul deputat rămâne cu control judiciar pe cauțiune.

Instanța supremă a decis, marți, să respingă solicitarea DNA de înlocuire a controlului judiciar cu arestul preventiv în cazul lui Sebastian Ghiță, astfel că fostul deputat rămâne în continuare cu măsura control judiciar pe cauțiune și cu interdicția de a părăsi țara. 

 Știre inițială

A trecut o săptămână de când Sebastian Ghiță a dispărut fără urmă. Magistrații trebuie să discute astăzi contestația formulată de procurorii DNA după ce lui Sebastian Ghiță i-a fost ridicată interdicția de părăsire a țării din cadrul controlului judiciar pe cauțiune- o cerere depusă înainte ca polițiștii să-i piardă urma.

Ultima dată când a fost văzut, Sebastian Ghiță a reușit să fugă de sub nasul echipajului care îl fila. De atunci, el nu a mai trecut nici pe la poliție, nici pe la procurori, cum era obligat de controlul judiciar, impus în ancheta cazului Ponta-Blair.

Dacă nu vine nici azi în fața instanței, judecătorii pot decide arestarea lui în lipsă, ceea ce i-ar putea provoca pierderi uriașe. Cauțiunea de 60 de milioane de lei pe care Sebastian Ghiță a plătit-o ar putea ajunge la bugetul de stat.


Termenul la care urma să fie judecată contestația DNA după ce lui Sebastian Ghiță i-a fost ridicată interdicția de a părăsi țara a fost preschimbat de două ori, precizează News.ro.

Inițial, instanța supremă a stabilit pentru 30 ianuarie 2017 termenul de judecare a contestației DNA, dar procurorii au cerut schimbarea termenului, pentru ca solicitarea să fie soluționată mai repede.

Instanța a admis, în 23 decembrie, solicitarea și a stabilit noul termenul de judecată în 5 ianuarie 2017. Ulterior și acest termen a fost preschimbat, fiind fixat pentru marți la ora 12.00.

În dosarul în care Sebastian Ghiță, foștii șefi ai Parchetului Curții de Apel Ploiești Liviu Tudose și Aurelian Mihăilă, fostul șef al IPJ Prahova Viorel Dosaru și fostul șef al Direcției Generale Anticorupție Prahova Constantin Ispas sunt judecați pentru fapte de corupție, un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, în 16 decembrie, cererea fostului deputat de ridicare a interdicției de părăsire a țării "fără încuviințarea organului competent”, aceasta fiind una dintre obligațiile din cadrul controlului judiciar. Decizia nu este definitivă și a fost contestată atunci de procurorii DNA Ploiești la Completul de cinci judecători al ICCJ.

Așadar, Sebastian Ghiță nu poate pleca din țară fără acceptul procurorilor pentru că decizia, până la judecarea contestației, nu este definitivă.

Sebastian Ghiță a fost trimis în judecată în două dosare penale și este urmărit penal în alte două.

El a fost ales deputat din partea PSD în 2012. În acest an, a candidat pentru un nou mandat de parlamentar din partea PRU, însă acest partid nu a trecut pragul electoral, astfel că nu a intrat în Parlament.