ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Judecătoarea Camelia Bogdan, exclusă din Consiliul Superior al Magistraturii pe 8 februarie, lansează o serie de acuzații extrem de grave, susținând că a fost „lucrată din interior” pentru a satisface anumite orgolii ale lui Dan Voiculescu și Sorin Oprescu.

Camelia Bogdan a fost exclusă din CSM după ce s-a aflat că a ținut cursuri la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). În speța în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare de către Camelia Bogdan, Ministerul Agriculturii din care face parte și APIA era parte în proces.

Într-un interviu publicat pe site-ul ramonaursu.ro, Camelia Bogdan a declarat că decizia excluderii sale este nelegală și că Dosarul ICA nu avea nicio legătură că acele cursuri.

„Decizia de a fi exclusă este nelegală, este aplicată pentru o abatere inexistentă, respectiv pentru cumulul de funcții. Însă CSM a decis, în 2008, decizie reconfirmată în 26 august 2016 și publicată pe site-ul instituției, www.csm1909.ro, că este permis ca magistrații să susțină cursuri în afara mediului universitar. Fapta, așadar, este inexistentă, eu nu am cumulat funcții, ci doar mi-am diseminat cunoștințele în calitate de expert, într-un proiect cu finanțare externă.

Nu avea absolut nicio legătură. Dacă s-ar fi ridicat problema cine mai putea să mă remunereze în afară de firma care implementa proiectul finanțat de Banca Mondială, puteam sa fiu remunerată direct de către APIA, care avea personalitate juridică și era ordonator de credite. Teoretic, exista posibilitatea să fiu contractată direct de către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, care era beneficiarul direct al acestui proiect. Repet, Agenția avea posibilitatea legală de a face plăți, fiind ordonator de credite. Pe parcursul seminarului, am transmis către CSM atât suportul, cât și studiile de caz pe care le-am avut în vedere. Nu m-am gândit nici atunci și nici acum că ar putea fi o problemă dacă eu le predau funcționarilor statului anticorupție.", a spus Camelia Bogdan.

Judecătoarea a mai spus că prin excluderea sa din magistratură s-ar urmări eliberarea lui Dan Voiculescu.

„Mi-am făcut apărările inclusiv evocând posibilitatea recunoscută de profesorul Mateuț, potrivit căruia, prin excluderea mea din magistratură, se urmărește eliberarea domnului Dan Voiculescu. La dosarul meu disciplinar există inclusiv decizia de admitere în principiu de către CEDO a cauzei Voiculescu contra României. Dar domnii judecători nu s-au aplecat asupra faptelor penale pe care eu le-am enumerat. Am mai sesizat că s-au scurs date confidențiale către Antena 3, iar la dosarul meu disciplinar există date că s-au folosit înscrisuri false împotriva mea. Probabil, se forțează revizuirea, pentru că eu am respectat toate garanțiile procesuale atunci când am dispus, prin decizia pronunțată, confiscarea de la terți în procesul penal. Mă gândesc să nu se caute cauze exterioare, decizia mea în dosarul ICA fiind temeinic motivată în privința sancțiunilor, a recuperării prejudiciului.

Scopul urmărit ar fi restituirea către domnul Dan Voiculescu a sumelor de bani ce trebuie recuperate de către bugetul de stat, respectiv 60,5 milioane de euro, precum și produsele directe și indirecte care au fost confiscate. Mă refer la sediile GRIVCO, Antena 3 și la contravaloarea chiriei încasate de GRIVCO de la Romtelecom, începând din 2000 și până în prezent.", a mai spus Camelia Bodgan.

Totodată, aceasta a precizat că în timpul judecării dosarului a primit inclusiv amenințări cu moartea.

„Am fost lucrată din interior, pentru a satisface anumite orgolii ale condamnatului Dan Voiculescu și ale inculpatului Sorin Oprescu. Am cerut în instanță constatarea caracterului nelegal al acestor cercetări, tocmai pentru a nu plana niciun dubiu asupra activității mele profesionale. Erau amenințări cu moartea. Am păstrat aceste mesaje, dar nu le-am luat în considerare, deoarece cred că România asigură un anumit grad de securitate cetățenilor săi. Totodată, pe stradă, anumite persoane au încercat să se apropie de mine", a mai declarat Camelia Bogdan.