ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderul Uniunii Naționale a Judecătorilor (UNJR), judecătoarea Dana Gîrbovan, a spus, joi, referitor la decizia CEDO în privința Laurei Codruța Kovesi, că CCR a fost atacată pe nedrept.

„A fost din nou atacată CCR pe motiv că ar fi îngrădit un drept fundamental al doamnei procuror-șef. În realitate, dacă citim cele două decizii (CEDO și CCR, n.r.) cu atenție, o să observăm că nu a existat nici măcar o sferă de interferență între cele două”, a spus magistratul la Marius Tucă Show.

CCR face o analiză a raporturilor între autoritățile statului în cadrul constituțional. De asemenea, nicio clipă CCR nu a analizat dreptul titularului funcției, adică Laura Codruța Kovesi, de ataca sau nu ataca propunerea ministrului de revocare de la șefia DNA.

„CCR nu face niciun fel de referire la limitele controlului pe care instanțele le-ar putea face cu privire la decizia de revocare. S-a rezumat la a analiza care este rolul ministrului, al președintelui in raportul acesta și care care sunt limitele controlului administrativ într-o eventuală cerere a ministrului, fără să vizeze persoana. Pe de altă parte, CEDO (...) priveste problema strict din punctul de vedere a dreptului individual”, mai spune Dana Gîrbovan.

„Este destul de superficială decizia Curții, pentru că nu are în vedere aceste considerente”, mai spune sursa citată. Sunt planuri diferite în decizia CEDO și CCR.

„CEDO nu face această analiză a modului de numire. Spune că în România, chestiunile ce privesc cariera magistraților pot fi atacate în contencios. Și așa este. Dar nu poti să pui sub semnul egalitatii o numire prin concurs (...) și o numire facută pe fundamente politice”.