ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Constituțională a României a decis, luni 17 septembrie, că procedura legislativă prin care s-a votat organizarea Referendumului pentru Căsătorie respectă prevederile Constituției.

Opinia majorității judecătorilor nu a fost împărtășită de Daniel Morar, fostul procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, care a votat împotrivă.

În opinia separată pe care a scris-o după anunțarea verdictului, Morar a explicat de ce nu este de acord cu avizarea Referendumului pentru Căsătorie. Mai precis, acesta a spus clar, ceea ce activiștii LGBT neagă, și anume faptul că actuala definiție a Căsătoriei din Constituție permite legalizarea mariajelor între persoanele de același sex.

„Justificarea prezentată în expunerea de motive care însoțește propunerea legislativă a cetățenilor este aceea că noua reglementare înlătură orice echivoc pe care utilizarea termenului de „soți” în cuprinsul articolului 48 alin. (1) din Constituție ar putea să-l creeze în conturarea noțiunii de „familie”, a raportului dintre „familie” și dreptul fundamental al bărbatului și al femeii de a se căsători și de a întemeia o familie. Se arată că prin înlocuirea termenului de „soți” cu expresia „bărbat și femeie” se asigură implementarea precisă și literală a unor expresii consacrate cu puterea unor garanții imuabile destinării ocrotirii familiei. Or, atât din punct de vedere terminologic, cât și din punct de vedere al evoluției instituției căsătoriei în plan juridic, este evident că noțiunea de „soți” nu este identică cu cea de „bărbat” și „femeie”, astfel că prin această modificare nu se realizează doar o precizare terminologică (așa cum reținut Curtea în Decizia nr.580 din 20 iulie 2016, paragraful 42: de altfel, valabilitatea acestui argument ar pune sub semnul întrebării însăși utilitatea demersului revizionist), ci se suprimă dreptul la căsătorie al persoanelor de același sex, drept garantat de articolul 48 din Constituție în forma în vigoare la data revizuirii, precum și dreptul la viață de familie al acestora, garantat de art.26 din Constituție”, a scris judecătorul în opinia separată publicată marți, în Monitorul Oficial.