ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohanis a dat aviz cererii DNA de urmărire penală a foștilor miniștri ai Comunicațiilor, Dan Nica și Adriana Țicău, și Educației, Alexandru Athanasiu, pentru abuz în serviciu în dosarul „Microsoft 2".

 Președintele Klaus Iohanis a dat aviz cererii DNA de urmărire penală a foștilor miniștri ai Comunicațiilor, Dan Nica și Adriana Țicău, și Educației, Alexandru Athanasiu.  

DNA a cerut aviz pentru urmărirea penală a lui Dan Nica, fost ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației în perioada 2000 - iulie 2004, acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, a Adrianei Țicău, fost secretar de stat la Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada 2003 - iunie 2004, respectiv fost ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada iulie - decembrie 2004, acuzată de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, și a fostului fostul ministru al Educației, Alexandru Athanasiu, acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

DNA îl acuză pe Dan Nica că, în calitate de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, a inițiat și a susținut proiectele Hotărârilor de Guvern prin care s-a aprobat încheierea, între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH, a contractului comercial de închiriere de licențe referitor la produsele Microsoft.

„În calitate de ministru al educației și cercetării, Athanasiu Alexandru cu încălcarea dispozițiilor privind achizițiile publice, a inițiat și a susținut proiectul Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH și pentru produsele educaționale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat. În această modalitate Athanasiu Alexandru ar fi cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 19.370.500 USD în dauna statului, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH", mai arată DNA.