ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a anunțat că a convocat miercuri Colegiul de conducere al DNA, pentru a analiza riscurile intrării în vigoare a modificărilor aduse Codurilor penale, prin ordonanțele adoptate de Guvern.

„În cursul zilei de astăzi, am convocat Colegiul de conducere al DNA, unde vor participa toți procurorii cu funcții de conducere din cadrul structurii centrale, dar am consultat și structura teritorială, tocmai pentru a analiza riscurile intrării în vigoare a acestor modificări și efectele directe pe care le vor avea asupra fiecărui dosar.
 
În mare, vă pot spune că, în acest moment, avem în investigare 2.151 de dosare care au ca obiect infracțiunea de abuz în serviciu. În ultimii trei ani, au fost trimise în judecată peste 1.170 de persoane fizice și peste 30 de persoane juridice pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu și, extrem de relevant, este că în aceste dosare în care s-au făcut trimiterile în judecată prejudiciile stabilite se ridică la suma de peste un miliard de euro.
 
Riscul de a fi afectate toate aceste dosare se va resimți în momentul în care dispozițiile din această ordonanță vor intra în vigoare", a declarat Kovesi într-o interveție, la Digi 24.
 
Ea a dat și un exemplu în privința consecințelor OUG: „Dacă la un spital, un manager de spital avea la dispoziție 3 miliarde de lei să cumpere medicamente, acesta poate să împartă acea sumă în sume mai mici, sub 200.000 de lei, iar contractele de licitație să le dea cui dorește - familiei sale, prietenilor săi, la ce firmă dorește el, în ce modalitate dorește, prin achiziție directă fără nicio procedură, la prețuri supraevaluate pentru că nu va mai putea fi cercetat pentru acest tip de faptă”.
 
Ea a susținut că, „practic, fiecare zi începând de azi-noapte este un risc major pentru sistemul de justiție”.

„În fiecare dimineață ne putem trezi că sunt modificate competențe, că sunt modificate proceduri, că se poate modifica statutul magistraților, că nu mai avem niciun fel de prerogativă”, a continuat ea.