ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși au apărut unele informații, care ulterior s-au dovedit a fi false, Marian Munteanu nu a primit nici până în ziua de azi un răspuns din partea CNSAS în privința primirii unui document care să ateste sau nu faptul că ar fi colaborat cu fosta securitate.

Într-un interviu acordat pentru bursa.ro, fostul lider al studenților a fost întrebat de reporter dacă a fost sau nu colaborator al Securității înainte de 1989.

”Dimpotrivă. În anii 1984-1989, organele de resort ale statului comunist m-au supus unor anchete, interogatorii, acuzații, presiuni. Am trecut cu bine peste acele încercări și chiar am reușit să desfășor activități destul de semnificative în clandestinitate. Documentele din arhive dovedesc acest lucru, fără putință de tăgadă. În plus, eficiența acelor activități a fost, cred, evidentă, încă din 1989, când în doar câteva zile am putut înființa, alături de colegii mei, Liga Studenților - cea mai puternică organizație civică democratică a anilor 1989-1991.”, a declarat Marian Munteanu pentru bursa.ro.

Acesta a continuat apoi și a precizat că articolul publicat de cotidianul ”Adevărul” în care apărea că ar fi fost colaborator al Securității este un ”fals ordinar”.

”Păi, chiar presa a dezvăluit că acuzațiile denigratorilor de la ziarul "Adevărul" sunt pur și simplu mincinoase. Cotidianul.ro a publicat presupusul angajament, unde se vede limpede că așa-zisa mea semnătură este un fals ordinar, nu este nevoie să fii mare expert ca să-ți dai seama de acest lucru. În plus, au publicat numeroase documente din dosarele CNSAS de unde rezultă clar că eram anchetat și hărțuit de securitate. Sunt convins că afirmațiile mele vor fi susținute chiar și de Colegiul CNSAS, căci acesta e adevărul. Aștept răspunsul de la dânșii de vreo 12 ani, de când am făcut cerere, potrivit legii, să mi se confirme că nu am colaborat cu Securitatea. Să se confirme public, căci cei apropiați îmi cunosc bine activitatea din rezistența anticomunistă.”, a mai precizat fostul lider al studenților.
 
Deși au trecut 12 ani de când așteaptă un răspuns din partea CNSAS, Marian Munteanua vorbit despre lucrurile care se petrec în cadrul instituției.

”Dacă aș fi răutăcios, aș putea spune că cineva a așteptat... alegerile [râde]. Arunci, așa, o aiureală în presă, și gata. Un proces durează, iar în campania electorală trebuie să stai să tot dai explicații. Degeaba câștigi după câțiva ani, între timp alegerile au trecut... Dar nu fac nimănui proces de intenție, aștept doar, răbdător, niște răspunsuri. Le-am sesizat distinșilor membri ai Colegiului CNSAS unele aspecte destul de stranii privind activitatea unor funcționari din această instituție și sper să ia măsurile care se impun. Sunt destul de multe semne că pe acolo se petrec lucruri nelalocul lor.

Chiar dacă lipsa unui răspuns din partea CNSAS îi aduce numeroase prejudicii, Marian Munteanu consideră că e nevoie de o anchetă internă în cadrul instituției care ”riscă să fie percepută ca un instrument de propagandă”.

”Evident. E posibil ca unii funcționari să aducă grave deservicii CNSAS, decredibilizând o instituție a statului român, ceea ce e foarte grav. Colegiul CNSAS va trebui, cred, să facă lumină, printr-o serioasă anchetă internă, și sancționându-i drastic pe cei care pun la cale asemenea mârșăvii. Acreditarea unor pseudo-cercetători, manipularea unor documente, antepronunțarea publică a unor angajați cu funcții de răspundere - iată abateri care vor trebui investigate și sancționate. În lipsa acestor măsuri, CNSAS riscă să fie perceput ca un instrument de propagandă, aflat sub influența unor forțe exterioare instituției.
     Oamenii serioși pot constata faptele clare: un cetățean este lăsat să aștepte 12 ani și cererea sa legitimă nu primește nici un răspuns, dar când sună goarna anumitor ong-uri apar brusc "cercetători" și sunt manipulate public documente falsificate. Eu sper că cei mai mulți oameni vor înțelege lucrătura dar, probabil, unii vor putea fi păcăliți în acest fel. Asta e viața.
     Mă aștept să fiu atacat și în campania din toamnă, în condițiile în care atacurile din primăvară au fost de o sălbăticie nemaiîntâlnită. N-am absolut nici o emoție pentru că știu ce am făcut în viața mea și ce n-am făcut.”, a spus Marian Munteanu în final.