ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Multă lume vede cu ochi buni prezența DNA în viața publică, acolo unde această instituție ar trebui să ducă o luptă împotriva corupției din România, însă puțină lume ajunge să cunoască exact cu adevărat cum procedează procurorii DNA.

Site-ul lumeajustitiei.ro prezinta o mărturie care ar putea să trezească la realitate o parte din societatea noastră, care are încredere oarbă în acțiunile întreprinse de DNA.

Pe 27 ianuarie 2017, la Instanta Supremă a avut loc un termen din apelul pe care fostul ministru PDL de Interne l-a formulat împotriva sentinței judecătorului Dumitru Pocovnicu de la Curtea de Apel Brașov, care, anul trecut, l-a condamnat pe fostul demnitar la 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență.

Întregul dosar construit împotriva lui Berca se bazează pe denunțurile afaceristului Viorel Rusu și ale fostului deputat PDL Mihai Banu. Numai că acesta din urmă ar fi recunoscut, în 2016, la Curtea de Apel Bacău că a făcut denunțul sub presiune, în timp ce se afla în arest, după ce inițial a dat o declarație care nu îl incrimina pe Gabriel Berca, declarație pe care apoi și-ar fi schimbat-o, la cererea procurorilor DNA, în sensul incriminării fostului ministru de Interne.

Iată un fragment din declaratia de la ICCJ prin care Mihai Banu recunoaște că a făcut denunț mincinos împotriva lui Berca la presiunile DNA:

„Referitor la declarația dată la parchet pe data de 17 iulie 2015, arăt că la momentul la care am fost adus din arest să dau acea declarație eram deja în stare de detenție de 8 zile, acasă la mine se făcuse o percheziție și, atât cu prilejul percheziției, cât și înainte de a da această declarație, mi s-a sugerat de către anchetatori că voi plăti dacă nu dau declarații adecvate pentru faptele pe care le-a comis Berca. Când am fost chemat să dau declarația pe un monitor mi-a fost arătată o declarație de presă a dlui Berca Gabriel, în care dădea de înțeles că dacă m-am încurcat cu unul ca Rusu Viorel să plătesc. Ca urmare a acestei declarații, cât și a celor afirmate de anchetatori am avut senzația că Berca mă denigrează și aflându-mă într-o stare psihică delicată determinată de zilele de detenție și de faptul că eram bolnav de diabet și nu primisem medicamentația recomandată, am dat o declarație în care am afirmat că am primit suma de 80 mii euro, pe care i-am înmânat-o lui Berca Gabriel. Această declarație nu corespundea niciun fel denunțurilor făcute de Rusu Viorel și nici realității.

Reîntors la locul de detenție mi-am dat seama de greșeala pe care am făcut-o, motiv pentru care am solicitat organelor de anchetă, prin avocat, să particip la o confruntare cu denunțătorul Rusu Viorel. Pe 12 august apărătorul mi-a adus la cunoștință că mi-a fost respinsă cererea formulată de realizare a confruntării. Arât că această sumă de 80 mii euro pe care mi-ar fi dat-o Rusu, am inventat-o ca să dau acea declarație incriminatoare pentru Berca cu speranța că voi obține o punere în libertate. Și din discuțiile pe care le-am avut cu apărătorul meu înainte de a da această declarație din 17 iulie, am ajuns la concluzia că probabil se dorea să formulez un denunț împotriva lui Berca pentru că ținta acestui dosar era Berca, motiv pentru care am făcut această greșeală să declar ceva ce nu corespundea adevărului. Și avocatul a fost de aceeași părere cu mine. Menționez că am stat 30 zile în Arestul poliției, iar după aceea am ajuns în penitenciar. Acolo era deținut și Berca Gabriel și am purtat cu acesta o discuție în care mi-am arătat regretul pentru fapta pe care am făcut-o și anume că am declarat lucruri neadevărate în fața organelor de urmărire penală”.

Berca a fost săltat în iulie 2015 și apoi ținut în arest preventiv timp de două luni, urmate de încă o lună de arest la domiciliu. Ulterior, în 13 august 2015, Berca a fost trimis în judecată printr-un rechizitoriu semnat de procuroarea Cornelia Hrincescu, șefa DNA Bacău, și verificat de șeful Secției I a DNA Gheorghe Popovici.

Vezi AICI mai multe detalii despre acest caz