ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Profesorul Gheorghe Amza, închis pentru că ar fi luat bani pentru a da rezolvările la Bacalaureat, a povestit ce a trăit în penitenciarele din România.

Fostul decan al Facultății de Inginerie din cadrul Universitătii Politehnice din București povestește clipele cumplite trăite în cei doi ani de detenție în penitenciarele Poarta Albă si Jilava.

Profesorul a mărturisit că erau gândaci peste tot, ploșnițe în spitalul penitenciarului și 4 grade în celulă pe timp de noapte.

„Este lagăr de exterminare, nici vorbă de reeducare, nimeni nu se ocupă de așa ceva” a spus profesorul la Antena 3.

El a mărturisit că pe timp de iarnă a fost la penitenciarul Poarta Albă. Erau 12 în celulă. La dușuri erau programați o dată pe săptămână. Din șase dușuri funcționau trei. Aveau cinci minute de apă caldă. Douăsprezece bărbați. Cel mai grav, povestește el, este că după ce ieșeau din duș uzi și cu săpunul pe ei mergeau pe afară, pe la -10 grade 300 de metri până în penitenciar.

„Voiam să se deschidă pământul sub mine să mă înghită. M-am gândit la sinucidere”, a spus profesorul Gheorghe Amza.

El a adăugat că „Mi s-a părut imposibil să suport atâta umilință, după atâta muncă, toată viața am scris și am format ingineri, nu înțelegeam ce e cu mine, voiam să se deschisă pământul sub mine să mă înghită”.

„Sistemul care se luptă cu corupția este cel mai corupt posibil. Nici nu vă imaginați câtă corupție există în acest sistem, și în penitenciar și la judecătorie. Nu mă asculta nimeni. Când venea procurorul de la DNA, numai pe el îl asculta. Judecătorul se ridica în picioare și îl asculta pe procurorul de la DNA. Totul era știut dinainte, degeaba ne mai chinuiam noi acolo. Numai că trebuia îndeplinită o anumită procedură. Dacă de exemplu era procesul programat la ora 9, iar procurorul DNA nu era, se amâna până când venea acesta. Dacă venea la ora 16:00, atunci începea procesul. Dacă venea la ora 11 să zicem și era în desfășurare un alt proces, imediat se ridica celălalt procuror care era acolo și începea procesul nostru imediat. Era Dumnezeu. Procurorul DNA era Dumnezeu”, a mai povestit profesorul.

Profesorul a mărturisit că nu ai cui să te plângi, pentru că problemele celorlalți păreau mai grave.

„Ce am trăit acolo e imposibil de povestit și e imposibil de trăit de cineva care nu a mai călcat pe acolo niciodată. Am stat zece luni în arest preventiv:

 - erau 12 în celulă, eu nu știam unde să stauși pe ce să stau pentru că nu era nimic acolo. Eram în costum și cu cravată, de abia mă luaseră de pe stradă.

- era un spațiu foarte mic, cred că trei pe patru, erau paturi supraetajate, nu aveai loc să treci două persoane una pe lângă cealaltă. Dar nu asta m-a îngrozit, ci faptul că așa-zisa toaletă, care de fapt era o gaură într-un colț. Era un miros insuportabil, acolo își foceau nevoile fiziologice 12 inși

- nu puteam să respir, era un fum îngrozitor pentru că toți fumau, iar fereastră nu era

- și un cavou este mai decent decât ce era acolo

- șeful era un țigan de vreo 130 de kilograme

- am fost lovit și am pierdut un dinte. M-a lovit un deținut

- curtea de aer reprezintă un țarc care are deasupra gratii. Nu vezi decât beton și gratii

- Zburdau în celulă șobolanii și șoarecii fără nicio problemă

- gândacii îi luam și îi aruncam din farfurie ca să putem să mâncăm zeama care îi zicea ciorbă

- la spital ploșnițele îți aterizau pe față

- erau patru grade în celulă iarna. Dormeam cu mănuși în mâini

- baia era la vreo 300 de metri de celulă. Aveai apă caldă cinci minute, dar din 6 dușuri mergeau doar două sau trei, iar 12 persoane trebuiau să facă duș în condițiile astea. Problema era că de acolo până în celulă mergeam pe afară, la -8, -10 grade”, a povestit profesorul.

Amza a fost găsit vinovat de faptul că, în 2013, în calitate de președinte al comisiei de bacalaureat de la Liceul „Ion Bănescu” din Mangalia, a încasat șpăgi importante pentru a ajuta mai mulți elevi să promoveze fraudulos proba la chimie.  

Conform procurorilor constănțeni, Amza a primit suma totală de 3.000 de euro și servicii de cazare în stațiunea Saturn, servicii în valoare de 1.863 de lei. Profesorul susține însă că este nevinovat.