ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Din estimarea făcută de CSM și trimisă Parlamentului rezultă 1,8 milioane de dosare de judecat într-un an, iar asta ar putea aduce legea insolventei persoanelor fizice, odată intrată în vigoare, ceea ce ar bloca activitatea Tribunalului București și a judecătoriilor de sector.  

CSM spune că, ar fi nevoie de cel putin 600 de noi judecători, însă și de timp pentru pregătirea lor. Argumentele ar trebui să convingă aleșii să nu devanseze intrarea în vigoare a legii pentru finalul lunii septembrie, față de 2017 așa cum dorea guvernul, conform Digi 24.

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis Camerei Deputaților date care conturează impactul pe care intrarea în vigoare a legii insolvenței persoanelor fizice l-ar avea asupra instanțelor din București.

Fiecare dintre cele șase judecătorii din București ar putea deschide, lunar, până la o mie de noi dosare de insolvență a persoanelor fizice. Asta, în condițiile în care, pentru fiecare proces nou există în medie până la 30 de solicitări asociate. În aceste condiții, în căile de atac la Tribunalul București ar ajunge, lunar, 180 de mii de noi dosare. Și având în vedere că, în fiecare an se înregistrează dosare noi timp de 10 luni, într-un an la Tribunal s-ar ajunge la 1,8 milioane de dosare.

În datele transmise de CSM Legislativului sunt cuprinse și informațiile primite de la Banca Națională, privind numărul de credite neperformante acordate persoanelor fizice. Datele arată că numărul acestora a scăzut în ultimii trei ani, însă la finalul lui 2015 se înregistrau aproape 80.000 de contracte cu întârzieri la plată mai mari de 3 luni.

În ceea ce privește costurile de judecată, CSM arată că acestea ar putea fi similare cu cele înregistrate în cazul falimentului firmelor.

Pentru a face față creșterii numărului de dosare, CSM spune că este nevoie de 600 de noi judecători și 750 de grefieri.

CSM atrage atenția că formarea prin Institutul Național al Magistraturii durează doi ani. Iar în fiecare an, INM pregătește doar 200 de noi magistrați, dintre care doar jumătate sunt judecători.

În varianta în care se decide selectarea alternativă a noilor magistrați, arată Consiliul, tot este nevoie de 6 luni de pregătire, asta în condițiile în care se asigură finanțarea pentru salarii și pentru celelalte costuri.

Legea falimentului personal a fost publicată în Monitorul Oficial la finalul lui 2015. Ulterior, prin ordonanță de urgență, Guvernul a amânat aplicarea legii până la începutul lui 2017. Senatul a respins propunerea. Camera Deputaților este decizională.