ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că a convocat Comisia de inventariere a SIPA, aceasta urmând să își înceapă activitatea miercuri, de la ora 10.30.

„Vivat justitia! Pentru mâine (miercuri - n.red.), la orele 10.00, am convocat Comisia de inventariere a arhivei SIPA. Membrii Comisiei vor alege președintele acesteia. La orele 10.30, Comisia va începe activitatea de inventariere a arhivei!”, a scris Toader, pe pagina de socializare.

De altfel, ministrul Justiției a anunțat duminică, tot pe Facebook, că luni va transmite către Ministerul Public rezultatele verificărilor privind deținerea certificatelor ORNISS de către vizitatorii arhivei SIPA.

„Arhiva SIPA - evoluții! În cursul zilei de mâine (luni-n.red.), voi transmite către Ministerul Public, rezultatele verificărilor privind deținerea de certificate ORNISS de către vizitatorii arhivei SIPA! Până miercuri, Secretariatul General al Guvernului urmează să ne transmită cele două propuneri pentru constituirea Comisiei de inventariere a arhivei. Consiliului Superior al Magistraturii, solicitat în scris să se consulte cu asociațiile profesionale în vederea desemnării unui magistrat care să devină membru în Comisia de inventariere, nu a formulat nici un răspuns! În cursul zilei de miercuri (12 iulie), după desemnarea președintelui, Comisia își va începe activitatea!”, scria, duminică, pe pagina sa de Facebook, Tudorel Toader.

Ministrul Justiției a declarat că au fost vizitatori în arhiva SIPA care nu aveau certificate ORNISS, dar că așteaptă de la conducerea ORNISS toate datele „cu nume, prenume și CNP”.

Guvernul Grindeanu a emis o hotărâre de guvern prin care s-a stabilit desecretizarea arhivei SIPA și a două rapoarte și o anexă ale comisiilor anterioare.

Procurorii DIICOT au anunțat că au început urmărirea penală in rem, în dosarul privind arhiva SIPA. Sunt investigate fapte de deținere fără drept a unui document ce conține informații secrete de stat și neglijență. Cercetările au fost demarate ca urmare a unei plângeri pe care a depus-o judecătorul Cristi Danileț.