ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat că în urma aplicării ordonanțelor privind grațierea și modificarea codurilor penale nu vor ieși din închisoare criminalii și violatorii peste 60 de ani, precizând că vor exista și măsuri complementare, inclusiv pentru reinserția celor care vor fi eliberați.

Iordache a mai spus că, anul acesta, va începe construirea a două noi penitenciare, la Caracal și Berceni, adăugând că unitatea de detenție de la Caracal putea fi construită încă din 2005, dacă ministrul de atunci al Justiției, Monica Macovei, nu ar fi renunțat la un grant oferit de autoritățile din Austria.

 Florin Iordache a spus că, în urma dezbaterilor de până acum, au fost eliminate anumite prevederi din ordonanțele de grațiere și de modificare a codurilor penale, precizând că nu vor ieși din închisoare violatorii ori criminalii care au mai mult de 60 de ani.

„Toți cei care au peste 60 de ani și în niciun caz, nici violatorii, nici criminalii și nici cei care au venit cu niște sancțiuni grave sunt excluși. Acea exprimare de la articolul 4 aliniatul 2 este eliminată. Și noi, în cursul dezbaterilor, am constatat că anumite prevederi... Deci, fără frică. Am plecat de la un proiect care a existat în România, ultima lege a grațierii a fost dată în 2002. Nu e o soluție minune dacă ies 3.000 din 28.000, trebuie să venim cu alte măsuri", a declarat Iordache, la Antena 3.

 Ministrul Justiției a adăugat că a vorbit în acest sens și cu ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, pentru a găsi soluții ca angajatorilor să le fie oferite facilități dacă angajează persoane eliberate din penitenciare.

Iordache a mai spus că în vizitele sale prin penitenciare a văzut oameni cu fețele tumefiate de la mușcături de căpușe și că unii deținuți stau câte 20 în camere de 16 metri pătrați.

El a adăugat că România trebuie să vină cu un pachet de legi pentru a rezolva problema supraaglomerării din închisori și a evita astfel o eventuală penalizare de 80 de milioane de euro anual din partea CEDO.

Ministrul a mai spus că anul acesta va începe construcția a două penitenciare, la Caracal și Berceni, dar finalizarea lor va dura cinci ani.

Iordache a menționat că penitenciarul de la Caracal, a cărui construcție a fost aprobată în 2004, putea fi ridicat din 2005, dacă ministrul Justiției de la acea vreme, Monica Macovei, nu ar fi renunțat la un grant oferit de statul austriac în acest sens.

În 8 noiembrie 2016, întrebată dacă se mai construiește penitenciarul de la Caracal, Raluca Prună a spus că acesta nu se va realiza deoarece nu este de acord Ministerul Apărării, având în vedere că este prea aproape de baza militară de la Deveselu.

În schimb, Prună a precizat atunci că se construiește un penitenciar în comuna Berceni de lângă Ploiești.