ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Nu cumva merităm mai mult decât un rebut intelectual de acest tip?”, se întreba retoric ministrul Justiției, referindu-se la „un tip pe nume VV Ponta”. Ȋn afară de înălțimea funcției, care e trecătoare, ce altceva îi conferă doamnei Prună autoritatea pentru a pune astfel de etichete? 

Născută la 24 septembrie 1969, Raluca Prună a devenit studentă abia în 1990. Adică, la vârsta de 21 de ani, după trei sesiuni de admitere ratate. Ȋn CV-ul domniei sale, disponibil aici,  nu este precizat cu ce anume s-a ocupat în acea perioadă, însă e trecută facultatea la care a reușit să intre actualul ministru al Justiției: Facultatea de Drept din Universitatea Ecologică București.

Puțini sunt cei care își mai amintesc de începuturile învățământului superior privat din România. De facultățile neacreditate și de scandalul diplomelor false. „Totul a început ca o escrocherie, a unuia, Dolfi Drimer!”, povestea profesorul Ion Coja într-un interviu din 2012. „În februarie 1990 a anunțat că el înființează o universitate, că primește studenți în anul I la medicină – era facultatea cea mai căutată pe vremea aceea, îi primește fără examen de admitere, dar, firește, cu o taxă substanțială! A încropit un sediu, un corp profesoral și i-a dat drumul! Universitatea Ecologică!…”.

Pe lângă Facultatea de Medicină, Universitatea Ecologică avea și o Facultate de Drept. Aici a fost studentă și Raluca Prună până în 1994, când a absolvit. Ȋnsă Facultatea de Drept cu pricina a primit autorizația de funcționare provizorie abia în august 1995, prin Hotărârea nr. 568/1995 cu privire la acordarea autorizației de funcționare provizorie, în conformitate cu prevederile Legii nr. 88/1993, privind acreditarea instituțiilor de învățământ superior și recunoașterea diplomelor.

Și, uite așa, abia prin februarie 1996, după ce această hotărâre de Guvern a intrat în vigoare, Raluca Prună s-a putut înscrie și ea la examenul pentru obținerea licenței. Nu a mers la Facultatea de Drept a Universității București (pe care Ponta, cel numit de ea „rebut intelectual”, o absolvise deja în 1995), ci s-a dus tocmai la Universitatea Al. I. Cuza din Iași.  

Devenită licențiată în drept la vârsta de 27 de ani, după doar o lună Prună a plecat, bursier TEMPUS, la Universitatea Paris VII Nanterre (Departamentul de Filosofie), iar apoi a  devenit asistent universitar la Facultatea de Filosofie și la Școala Națională de Studii Politice și Administrative - Facultatea de Științe Politice din Universitatea București. 

Ȋn noiembrie 1996, la nouă luni după ce și-a dat examenul de licență la Iași, Raluca Prună a devenit și avocat în Baroul București. Universitatea Ecologică din București a fost însă acreditată instituțional abia în 26 iunie 2003, prin Legea nr.282/2003.
.
„Poate își ia un avocat neintrat pe ușa din dos în barou”

„Un tip pe nume VV Ponta ma face stalinistă. Din nou, a suta oară. Mai bate câmpii si cum ca as fi membru ISIS. Am predat filosofie politica, nu voi zăbovi: l-as fi pus sa repete anul. Pentru delir ideologic. Suntem însă in alt joc si el e (încă) in politica mare. Il anunț public – ca avocat intrat pe bune in profesie, ca pentru toate calomniile il voi invita de azi înainte sa probeze in instanța astfel de afirmații. Poate își ia un avocat neintrat pe usa din dos in barou, ca argumentele formulate de unul singur nu conving oameni raționali, care au silogismul acasă si care cunosc rigorile legii.

Pe cei mulți, scârbiți de cum sunteți reprezentati, de aici si de aiurea de prin exilul global, va invit la reflecție: nu cumva meritam mai mult decât un rebut intelectual de acest tip?! Hai sa dam delete, putem, e o chestie utilitarista (pt VV Ponta, asta e o chestie legată de număr, va explic gratis)”, scria Raluca Prună zilele trecute, pe pagina personală de Facebook.

Să recapitulăm: Ponta a devenit, la 19 ani, student la Drept, la o facultate de stat. Prună a fost admisă la 21 de ani, la o facultate de Drept privată și neautorizată. După absolvirea facultății cu examen de licență, Ponta a devenit procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, iar între 1998 și 2002, procuror al Parchetului General, secția Anticorupție, Urmărire Penală și Criminalistică.   

După absolvirea facultății, Raluca Prună a fost nevoită să aștepte 2 ani, până ce Universitatea Ecologică a primit o autorizație de funcționare provizorie, ca să-și poată da și ea licența. La Iași.

 
În iulie 2003, Ponta a obținut titlul de doctor în drept, cu o teză despre care s-a stabilit că e un plagiat. Monica Macovei solicită acum Baroului București excluderea lui Victor Ponta, motivând că, prin Decizia nr. 644 din 07.01.2005, acesta ar fi fost admis ca avocat cu scutire de examen, pe baza diplomei de doctor în drept. 

Ȋn 2005 însă, Legea 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat preciza, la art. 16. alin.(2), că „la cerere, poate fi primit în profesie, cu scutire de examen, titularul diplomei de doctor în drept”, dar și „cel care, anterior sau la data primirii în profesia de avocat, a îndeplinit funcția de judecător, procuror, notar, consilier juridic sau jurisconsult timp de cel puțin 10 ani.”  

Baroul București e singurul în măsură să decidă dacă Ponta a intrat sau nu în avocatură „pe ușa din dos”, așa cum sugerează azi și Raluca Prună. Solicitarea Monicăi Macovei va fi analizată la 23 august, în Consiliul Baroului București, care „va decide prin vot dacă sunt documente suficiente și dacă toată lumea este lămurită sau dacă se va desemna un raportor, în cazul în care sunt necesare verificări suplimentare, de exemplu, dacă ordinul a fost sau nu comunicat, dacă a fost sau nu contestat sau suspendat”, după cum a precizat decanul Baroului București, Ion Dragne.

Până când Consiliul Baroului București va da o decizie în cazul lui Ponta, antepronunțarea Ralucăi Prună ne arată cât drept (fie el și învățat într-o universitate neacreditată) și câtă filosofie a facebook-ului încap în declarațiile publice ale unui ministru al Justiției.  

Incident la Templul evreiesc. Pus să vorbească după Ponta, Iohannis a refuzat să își mai țină discursul