ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 18:56 Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a susținut miercuri seara o conferință de presă în care a prezentat concluziile pe care le-a luat cu privire la șefa DNA, Laura Codruța Kovesi și la procurorul general, Augustin Lazăr.  Toader spune că a realizat această evaluare personal, fără nicio presiune.

 

La finalul conferinței de presă, care a durat aproape o oră, și în care ministrul Justiției a făcut acuzatii la adresa DNA,  care „și-a arogat competențe, a exercitat presiuni asupra Guvernului, și-a asumat o atribuție constituțională pe care nu o avea”,  Toader a anunțat că și șefa DNA, Laura Codruța Kovesi și procurorul general al României, Augustin Lazăr, rămân în funcție.

”Am apreciat că nu e oportună declanșarea mecanismului instuțional de revocare a procurorului general și a procurorului șef al DNA”, a anunțat Tudorel Toader.

 


Tudorel Toader a explicat că a întocmit un raport de evaluare care conține 19 pagini, document ce urmează să fie publicat pe site-ul Ministerului Justiției.

”Acest raport a survenit în contextul în care, pe de o parte, Guvernul a adoptat OUG 13, pe de altă parte DNA a procedat la anchetarea circumstanțelor în care a fost adoptată respectiva OUG, anchetă față de care președintele Senatului a sesizat CCR cu constatarea unui conflict juridic de natură constituțională”,  și-a început Tudorel Toader discursul.
 
”Au apărut reacții legate de competența ministrului Justiției de a face această evaluare. Dacă nu aveam certitudinea, nu făceam așa ceva. Am realizat această evaluare în deplină concordanță cu legea, iar fiecare de cei doi procurori au venit la mai puțin de 10-15 minute de când i-am invitat, iar suprapunerea cu vizita ambasadorului SUA a fost o pură coincidență” a mai spus Tudorel Toader.

”Statul de drept are o arhitectură bine conturată și delimitată. Autoritățile au compentențe complementare, trebuie să își respecte pe deplin competențele, cu loialitate față de valorile constituționale. CCR ne spune că a existat un conflict juridic, de natură constituțională, generat de ancheta procurorilor DNA asupra membrilor Guvernului. Ne mai spune că ingerința în activitatea de legiferare este de o gravitate foarte mare. Echivalează cu o încălcare gravă a principiului separației puterilor în stat”, a subliniat ministrul Justiției.

”DNA și-a arogat competența de a efectua o anchetă într-un domeniu care excedează cadrului legal. Ministerul Public a creat o presiune asupra membrilor Guvernului, având drept consecință descurajarea, intimidarea legiuitorului de a-și îndeplini atribuțiile constituționale” spune Tudorel Toader.

”Am făcut evaluarea fără ingerințe, fără presiuni. Am verificat modul în care DNA, Parchetul de pe lângă ICCJ s-au raportat la valorile constituționale. Pentru că statul de drept nu funcționează dacă autoritățile nu își exercită cu loialitate și corectitudine atribuțiile. Am urmărit modul în care procurorul s-a limitat în exercitarea competențelor la valorile constituționale. De asta a fost conflict juridic, pentru că a ieșit din marja lui de competență și a intrat în zona legiuitorului delegat” consideră ministrul.

”O concluzie intermediară este că CCR a restabilit echilibrul prin pronunțarea deciziei, fără alte măsuri extraconstituționale. Raportul are o primă parte de legalitate și constituționalitate. Are și o parte de oportunitate. În acest context, DNA și-a arogat competențe, a exercitat presiuni asupra Guvernului, și-a asumat o atribuție constituțională pe care nu o avea” a spus Tudorel Toader, în timp ce ziariștii prezenți în sală așteaptă cu nerăbdare partea cu adevărat importantă a conferinței de presă.

”Societatea românească a trăit acestă emoție colectivă, a avut această preocupare, față de legiferare și față de respectarea statului de drept. DNA nu poate funcționa decât în acord cu rigorile statului de drept. Un standard de protecție al drepturilor fundamentale odată atins, nu poate fi coborât. Derapajele instituționale de care am vorbit nu pot fi justificate prin invocarea dezideratului combaterii corupției. Pentru că în numele promovării unei valori nu îți este permis de Constituție să încalci altă valoare protejată în egală măsură” a continuat Tudorel Toader.

”În spiritul exigențelor statului de drept considerăm oportun instituirea unei monitorizări, a unei obligații de raportări a procurorilor DNA, DIICOT, de la Parchetul General, fără ingerințe în independența procurorului, pentru identificarea modului în care procurorii înțeleg limitele de competență. Această autoritate se va exercita, această monitorizare se va exercita fără știrbirea independenței procurorilor” a anunțat ministrul.

”În acest context, evaluând toți factorii de constituționalitate, legalitate, oportunitate, am apreciat că în acest moment nu este oportună declanșarea mecanismului instituțional de revocare al Procurorului General, respectiv al procurorului-șef al DNA.
 
Știrea inițială

 Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că va prezenta astăzi evaluarea Procurorului General al României, Augustin Lazăr, și a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.


Într-un editorial publicat de Cotidianul, Ion Spânu scrie despre soarta celor doi despre care crede că nu vor fi destituiți din funcțiile pe care le ocupă „în ciuda deciziei CCR”.

Autorul mai precizează că ministrul Justiției are două opțiuni de ales: „onoare și respect, sau slugărnicie și rușine”.

„La ora cînd scriu acest editorial, sînt mai puțin de 24 de ore pînă la anunțul ministrului Justiției referitor la soarta Laurei Codruța Kovesi și a lui Augustin Lazăr, șefa DNA, respectiv, Procurorul General al României. Fac această precizare pentru a evita speculațiile: în opinia mea, nu va fi dat afară nici unul dintre cei doi procurori, în ciuda Deciziei CCR!

N-am vrut pînă acum să exprim nici un punct de vedere, pentru a nu se interpreta că fac presiuni (nici nu știu cum aș putea face) ca personajul cel mai malefic al ultimului deceniu, Codruța Kovesi, să fie trimis acasă. Am scris, în schimb, multe articole despre abuzurile incredibile ale procurorilor DNA, ca și cînd episodul „Ordonanța 13" n-ar fi existat.
De la început vreau să exprim aprecierea pe care o am față de judecătorul Tudorel Toader, pentru cartea pe care o știe și, mai ales, pentru elocința sa, calitate a marilor oratori, a celor care fac din vorbire o artă a cuvîntului. Această apreciere va rămîne valabilă și după anunțul de miercuri.

Însă ceea ce nu mai rămîne valabil în cazul în care ministrul Toader îi va salva pe Kovesi și Lazăr este respectul față de meseria de judecător. Cu o carieră strălucită în spate, cu o experiență la CCR de două mandate, aflat la o vîrstă respectabilă, Tudorel Toader are toate motivele să nu țină cont de nici un fel de opinie venită din afara propriei sale convingeri. Dacă va rezista tuturor presiunilor, făcute în modul cel mai evident, Toader își va merita respectul nostru, dacă însă va ceda și va căuta să împace pe toată lumea, înseamnă că este la fel ca orice alt politician, adică atent la ce spune ambasadorul SUA sau Monica Macovei!

De ce am rezerve față de decizia de miercuri? În primul rînd, pentru că nu am înțeles de ce nu a luat decizia imediat după publicarea motivării CCR. Faptul că Toader a anunțat mai întîi o evaluare managerială mi se pare suspect, căci aceasta nu are nici o legătură cu Decizia CCR! Putea să propună președintelui destituirea Codruței Kovesi, de pildă, apoi, indiferent de hotărîrea lui Iohannis, putea să facă și evaluarea managerială la DNA. Așa însă, totul pare a fi o așteptare pe timpul căreia să vadă cum va bate vîntul, ceea ce nu mai seamănă a independență, ci, din contră, dorința de a fi pe placul cuiva!

În al doilea rînd, prorogarea anunțului cu două zile este o minciună. Am văzut cu toții că, exact în acest termen prorogat, la Ministerul Justiției a venit însuși ambasadorul SUA, iar la numai cinci minute a sosit și Laura Codruța Kovesi! Oricît de naivi am fi, nu putem să credem că pur și simplu așa s-a întîmplat, că exact în același timp cei doi s-au nimerit taman la Ministerul Justiției. Să ne imaginăm cum naiba s-au potrivit ceasurile ambasadorului și al lui Kovesi: Klemm a stat circa o oră la minister, ceea ce înseamnă că șefa DNA a stat în mașină, pîndind momentul în care a ieșit ambasadorul, căci numai un tîmpit ar putea să-și imagineze că Laura Codruța Kovesi venea, așa, agale, cu mașina spre minister, și, coincidența naibii, exact cînd cobora, tocmai ieșea ambasadorul! Adică, dacă Klemm mai stătea cinci minute, Kovesi intra peste el în cabinetul lui Toader! Pe bune?

Se vede de la o poștă că totul era aranjat, că i s-a cerut ministrului Justiției să amîne anunțul deciziei sale tocmai pentru că ambasadorul a vrut să-i transmită un mesaj! De altfel, după cum am văzut, în toată această perioadă de după Decizia CCR, Kovesi nici măcar nu a fost chemată la minister. Și atunci, ce evaluare a făcut Tudorel Toader? Sau de evaluat era altceva? În fond, Kovesi, ca procuror, conform art. 132, al. 1 din Constituție, „își desfășoară activitatea potrivit principiului legalității, al imparțialității și al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului Justiției"! Dar tocmai despre încălcarea Constituției de către Kovesi și Lazăr vorbea și Decizia CCR! Toate aceste semne de întrebare mă fac să am mari rezerve față de decizia anunțată miercuri. Cu ceva tot vom rămîne: vom afla ce și cine sîntem în acest moment! Dacă Tudorel Toader va ceda presiunilor externe, înseamnă că pentru încă mult timp de aici înainte statul de drept rămîne doar o vorbă în vînt. Dacă ministrul va lua în calcul Decizia CCR, înseamnă că mai avem o șansă pentru a spera că ne-am reinstalat pe drumul bun.

Cei care s-au exprimat în favoarea instituțiilor de forță ale statului („Codruța, nu uita, / noi suntem de partea ta!") am văzut că sînt extrem de activi în spațiul public, în timp ce aceia care cred că abuzurile DNA trebuie să ducă la schimbări la vîrf sînt destul de tăcuți, dacă nu cumva chiar indiferenți. Miercuri vom ști dacă gălăgia este mai importantă decît Legea și dacă ministrul Justiției îi are în subordine pe procurori sau Codruța Kovesi este deasupra tuturor, inclusiv a ministrului Justiției. Este marea provocare ce stă în fața lui Tudorel Toader. Vom vedea miercuri ce a ales: onoare și respect, sau slugărnicie și rușine?”, a scris Ion Spânu.