ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 08:20 Procurorul general Augustin Lazăr a declarat în această dimineață că nu are de gând să demisioneze din funcție, așa cum a sugerat  ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Întrebat de presă dacă are în intenție o demisie, procurorul a răspuns răspicat: „Vă spun doar atât. NU și nici nu intru în polemici publice". 

 Știre inițială

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat duminică, într-o emisiune televizată, că în scurt timp va avea discuții cu procurorul general, Augustin Lazăr, și cu procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, după apariția motivării CCR pe conflictul DNA-Guvern.


„Zilele următoare voi avea discuții cu procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație, cu Augustin Lazăr, și separat cu procurorul șef de la Direcția Națională Anticorupție, pe tema despre care vorbim, evoluțiile acestea, modul în care dânșii s-au raportat la lege, la standardul constituțional, la standardele Comisiei de la Veneția. În decizie am văzut foarte multe paragrafe în care Comisia spune că trebuie trasă linie între răspunderea politică și răspunderea juridică penală, că decidentul, legiuitorul trebuie să aibă libertatea alegerii, oportunitatea actului normativ, că legiuitorul nu trebuie să aibă presiunea răspunderii penale, că actele normative por fi cenzurate prin proceduri normale și constituționale. Așadar, voi avea zilele următoare discuții separate cu dânșii pentru a le vedea punctul de vedere”, a declarat Tudorel Toader la emisiunea „Punctul de întâlnire”, de la Antena 3.

Referitor la motivarea Curții Constituționale în cazul conflictului dintre Ministerul Public și Guvern, ministrul Justiției a sugerat că nu exclude o demisie a celor doi.

„Eu nu exclud ca în lipsa unei proceduri declanșate de mine, să aibă dânșii inițiativa unei proceduri lăuntrice individuale privind modul în care s-au poziționat la dispozițiile legale, constituționale și chiar în dezbaterile din spațiul public, într-o perioadă atât de sensibilă, când lumea are o trăire deosebită, o așteptare deosebită, în 2017, când ne aflăm”, a precizat Tudorel Toader.

Curtea Constituțională a publicat, vineri, motivarea deciziei prin care a stabilit că DNA, anchetând modul în care a fost elaborată OUG 13, a perturbat buna activitate a guvernului, stabilind că Ministerul Public nu are competența de a desfășura activități de cercetare penală cu privire la legalitatea si oportunitatea unui act normativ adoptat de legiuitor.