ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Justiției, Florin Iordache, a spus că nu crede că ar fi necesară revocarea din funcție a procurorului-șef al DNA, Codruța Kovesi, după înregistrările lui Sebastian Ghiță, precizând că este o anchetă în derulare la Parchetul instanței supreme, care va face cercetări în cazul acestor înregistrări. 

"Este o anchetă în derulare la Parchetul General. Această discuție o voi avea și săptămâna viitoare, când mă văd cu procurorul general și cu adjuncții dumnealui. (…) Atât timp cât este o anchetă în derulare, pe care o are în acest moment Parchetul General, atât timp cât respectă prevederile legale, nu văd de ce (să fie revocat din funcție procurorul-șef al DNA, n.r.)”, a spus ministrul Florin Iordache, întrebat dacă Laura Codruța Kovesi mai poate rămâne în funcție după acuzațiile lansate de Sebastian Ghiță în mai multe înregistrări difuzate la televiziunea pe care o controlează.

Potrivit Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, revocarea din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție se face de către președintele României, la propunerea ministrului Justiției, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Revocarea poate fi cerută dacă nu mai este îndeplinită una dintre condițiile necesare pentru numirea în funcția de conducere; în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul și comunicarea, asumarea responsabilităților și aptitudinile manageriale sau în cazul aplicării uneia dintre sancțiunile disciplinare.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, vineri, că înregistrările prezentate de postul de televiziune al fostul deputat Sebastian Ghiță sunt prezentate într-o manieră "destul de tendențioase”, într-o anumită formă, sugerând procurorilor ceea ce ar trebui să facă.

Augustin Lazăr a precizat că cercetările în dosarul deschis de PICCJ trebuie să fie obiective, iar în acesta vor fi audiate mai multe persoane și vor fi ridicate înregistrările.

Surse judiciare au declarat anterior, pentru News.ro, că toate înregistrările lui Sebastian Ghiță prezentate la televiziunea pe care fostul deputat o controlează vor fi depuse la dosarul de la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a deschis, miercuri, dosar penal după înregistrarea audio prezentată de Sebastian Ghiță în care Traian Băsescu vorbește despre informații pe care le primea din dosare aflate în curs de soluționare.

Procurorii PICCJ s-au autosesizat în acest caz, după informațiile publicate în mass-media privind posibile imixtiuni în actul de justiție, în urma înregistrării care a fost făcută publică de fostul deputat Sebastian Ghiță și în care este redat un dialog între fostul președinte Traian Băsescu și o altă persoană cu care discuta despre informații pe care le-ar fi primit legat de dosare aflate în curs de soluționare.

"În cursul zilei de astăzi, 4 ianuarie 2016, la Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informațiilor făcute publice prin materialul difuzat pe data de 3 ianaurie 2017 pe postul România TV. În această înregistrare, Traian Băsescu relata despre informațiile pe care le primea în legătură cu cauze judiciare aflate în curs de soluționare”, potrivit Ministerului Public.


Fostul deputat Sebastian Ghiță, care de la dispariția sa în urmă cu peste două săptămâni a avut cinci apariții la postul de televiziune pe care îl controlează, a prezentat, marți seara, o înregistrare audio în care Traian Băsescu discuta despre dosarul lui Dan Voiculescu, invocând și numele judecătoarei Camelia Bogdan, dar și pe cele ale procurorului șef al DNA Codruța Kovesi și pe al prim-adjunctului SRI Florian Coldea.

Într-o înregistrare anterioară, Ghiță afirmase că Traian Băsescu i-a spus că are înregistrări cu "felul în care a fost plănuită închiderea lui Voiculescu".

Fostul președinte Traian Băsescu a scris pe pagina sa de Facebook că recunoaște înregistrările făcute publice de Sebastian Ghiță, precizând că sunt din ”discuții private” din ultimele luni ale anului 2016, dar că acestea au fost editate ”ceea ce este de natură a crea unele confunzii”.

Omul de afaceri a mai susținut că dosarul Realitatea Media a fost "măsluit" și că Laura Codruța Kovesi l-a contactat "pentru a distruge Realitatea TV, dorind să folosească acest post de televiziune pentru sistem".

Fostul deputat a spus într-o altă înregistrare că Nicolae Popa, condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare în legătură cu prăbușirea Fondului Național de Investiții și care a plecat din țară în 2000, a fost adus în România din Indonezia pe banii unei firme din Ploiești, care a plătit 200.000 de euro, "la cererea Laurei Codruța Kovesi și a statului român".

Într-un alt material difuzat la România TV, Ghiță a vorbit despre legăturile sale cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, pe care a susținut că a cunoscut-o în sediile SRI și a întrebat-o dacă își mai aduce aminte de o petrecere restrânsă dintr-o vilă din Sinaia, la care aceasta era împreună cu el și cu Vasile Dîncu. Ghiță a adus mai multe documente, susținând că sunt e-mailuri care ar incrimina-o pe Kovesi.

Ultima înregistrare a lui Sebastian Ghiță a fost difuzată joi seara, de România TV, acesta spunând că fostul premier Victor Ponta ar fi fost santajat de către generalul SRI Florian Coldea pentru a o propune pe Laura Codruta Kovesi la conducerea DNA, amenințându-l că îi va anula vizita în SUA în apropierea alegerilor prezidențiale, "iar asta îl va distruge".

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, joi, emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pentru Sebastian Ghiță, înlocuind controlul judiciar pe cauțiune, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupție, alături de foști șefi de Parchet și Poliție din Prahova.

Sebastian Ghiță a fost dat joi în urmărire națională, iar vineri procurorii DNA au cerut instanței supreme să emită pe numele fostului deputat un mandat de european de arestare și să fie dat în urmărire internațională, după ce Poliția Județeană Prahova a anunțat că acesta nu a fost găsit în țară