ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Lucian Duță este acuzat de luare de mită și pus sub control judiciar pe cauțiune, stabilită la 4,5 milioane de lei.

Lucian Duță este suspectat că a luat mită 8,6 milioane de euro de la reprezentanții a două firme de software, pentru încheierea și derularea unor acte adiționale la contractele privind Sistemul Informatic Unic Integrat al Asigurărilor de Sănătate, implementarea Cardului Național de Asigurări Sociale de Sănătate și interconectarea cu Sistemul Informatic Unic Integrat, precum și contractul de furnizare de servicii privind implementarea prescripției electronice.
Duță ar fi primit cinci milioane de euro pentru încheierea și derularea unui act adițional la contractul pentru realizarea Parteneriatului pentru Proiectarea, Construirea și Operarea Sistemului Informatic Unic Integrat al Asigurărilor de Sănătate din România (SIUI) și 2,4 milioane de euro pentru a susține încheierea și derularea unui act adițional la contractul privind realizarea Parteneriatului pentru Proiectarea, Construirea și Operarea SIUI extins la nivelul CASA-OPSNAJ.

Anchetatorii susțin că Lucian Duță ar mai fi luat mită 200.000 de euro în legătură cu încheierea și derularea unui acord-cadru de servicii având ca obiect furnizarea soluției informatice de implementare a Cardului Național de Asigurări Sociale de Sănătate și interconectarea acestora cu SIUI, precum și un million de euro pentru încheierea și derularea contractului de furnizare de servicii privind implementarea prescripției electronice. Cei 8,6 milioane de euro ar fi ajuns la Lucian Duță fie în numerar, în mai multe tranșe, fie prin virament în contul unei firme pe care acesta o controla, fiind făcute în acest sens operațiuni economice ce au la bază contracte fictive de prestări servicii.

"Din sumele de bani virate în contul firmei controlate de Duță Nicolae Lucian au fost efectuate o serie de plăți în favoarea acestuia, spre exemplu: contravaloarea unor bilete de avion, cazare la alte hoteluri din țară și străinătate, precum și plăți pentru achiziționarea unui teren în municipiul București, într-o zonă rezidențială exclusivistă, pe care a fost emisă autorizație de construire pentru P+4”, au scris procurorii în ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale.