ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După mai mult de 80 de zile de la pronunțare, Curtea Constituțională, a făcut publică motivarea deciziei de a aviza favorabil inițiativa cetățenească de revizuire a articolului 48 din Constituție.

Siteul Lumea Juridică a făcut publică motivarea deciziei CCR, decizie ce urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. După publicarea în Monitorul Oficial, inițiativa cetățenească urmează să ajungă pe masa Senatului României pentru a fi pusă în discuție.

În motivarea deciziei, după constatarea îndeplinirii cerințelor legale în privința semnăturilor și a distribuției geografice a acestora, Curtea afirmă că inițiativa cetățenească nu urmărește să dispară, să înlăture, să elimine sau să anuleze instituția căsătoriei. Curtea afirmă că propunerea de modificare a Constituției nu face decât să precizeze expres sensul căsătoriei așa cum a fost definită în actul fundamental adoptat în 1991.

„Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, prin noțiunea 'a suprima' se înțelege 'a face sa dispară, a înlătura, a elimina, a anula'. Examinând redactarea art. 48 alin. (1) din Constituție, propusa de inițiatorii revizuirii, Curtea constată ca aceasta nu este de natură sa facă să dispară sau sa înlăture, elimine ori anuleze instituția căsătoriei. De asemenea, toate garanțiile dreptului la căsătorie, astfel cum sunt consacrate în textul constituțional de referință, rămân neschimbate. Prin înlocuirea sintagmei 'intre soți' cu sintagma 'intre un bărbat și o femeie', se realizează doar o precizare în privința exercitării dreptului fundamental la căsătorie, în sensul stabilirii exprese a faptului ca aceasta se încheie intre parteneri de sex biologic diferit, acesta fiind, de altfel, chiar semnificația originară a textului. In anul 1991, când Constituția a fost adoptata, căsătoria era privita în România în accepțiunea sa tradițională, de uniune intre un bărbat si o femeie.
 
Aceasta idee este susținută de evoluția ulterioară a legislației în materia dreptului familiei din România, precum și de interpretarea sistematică a normelor constituționale de referință. Astfel, art. 48 din Constituție definește instituția căsătoriei in corelație cu protecția copiilor, deopotriva 'din afara căsătoriei' și 'din căsătorie'. Este evidentă, deci, componenta biologică ce a fundamentat concepția legiuitorului constituant în privința căsătoriei, fiind fără îndoială ca aceasta a fost privită ca uniunea dintre un bărbat și o femeie, câta vreme numai dintr-o astfel de uniune, indiferent dacă este în căsătorie sau în afara ei, se pot naște copii”, se arată în documentul CCR.

Motivarea CCR este disponibilă AICI.
 
Următorul pas este discuția legii care va permite inițierea unei consultări populare asupra modificării Constituției. Coaliția pentru Familie, inițiatoarea acestui demers cetățenesc, dorește ca Parlamentul să decidă ca referendumul să aibă loc concomitent cu alegerile din decembrie 2016.