ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Omul de afaceri israelian Avraham Morgenstern a fost condamnat de magistrații Tribunalului București la 12 ani de închisoare, în dosarul în care a fost acuzat de procurorii DNA de evaziune fiscală de 10 milioane de euro. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel București.

”Aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de nouă ani închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă aplicată, respectiv trei ani închisoare, inculpatul urmând să execute pedeapsa rezultantă de 12 ani închisoare”, arată Tribunaul București, în decizia din 5 ianuarie.


În același timp, firma prin care au fost derulate operațiunile comerciale fictive, Shapir Structures SRL, a fost condamnată să execute pedeapsa de 400 de zile amendă.

Judecătorii au stabilit cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă la suma de 1.000 lei, ”inculpata urmând să plătească statului suma totală de 400.000 de lei”, se arată în minuta instanței.

Judecătorii au mai decis să admită acțiunea civilă formulată de statul român prin Ministerul Finanatelor Publice și a obligat în solidar inculpații la plata sumei de 53.836.994 de lei reprezentând prejudiciul adus bugetului de stat și nerecuperat, la care se adaugă obligațiile fiscale accesorii, calculate de la data săvârșirii faptelor și pâna la dată plății efective.

În rechizitoriul din februarie 2015, procurorii DNA arătau că, în perioada 2009 - 2014, Morgenstern, în calitate de administrator al Shapir Structures, nu a înregistrat corespunzător veniturile obținute din trei contracte, încheiate cu Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public și Privat (RAEDPP) Constanța și Confort Urban Constanța, și nici facturile fiscale aferente acestor venituri, în executarea acestor contracte.

Aceste activități au fost realizate, cu scopul de a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat, producând un prejudiciu de peste 10.000.000 de euro, se mai arată în documentul DNA.

La data trimiterii în judecată, procurorii au dispus punerea sub sechestru a bunurilor mobile și imobile ale inculpaților Morgenstern Avraham și SC Shapir Structures S.R.L., în valoare totală estimată de circa 2,8 milioane lei și patru imobile situate în municipiul Constanța, neevaluate.

Avraham Morgenstern a fost  reținut, în 18 noiembrie 2014, de procurorii DNA, pentru evaziune fiscală, într-un dosar disjuns din dosarul de corupție al primarului Constanței, Radu Mazăre, privind construirea de locuințe sociale.